SVETAC DANA”Sveta Makrina”

Vrijeme:1 min, 1 sec

 

Redovnica, sestra svetih Bazilija Velikog i Grgura Nisenskog.

Danas slavimo svetu Makrinu. Makrina, zvana još i Makrina Mlađa, kako bi se razlikovala od svete bake istoga imena, rođena je u Cezareji u obitelji svetaca. Otac joj se zvao Bazilije, a Majka Emelija. Braća su joj bili veliki sveci Bazilije Veliki i Grgur Nisenski, Petar iz Sebaste te poznati pravnik Nektarije. Trebala se udati, ali joj je zaručnik umro prije vjenčanja te se Makrina odlučila za djevičanski život i postala redovnicom.

Makrina je svojim asketskim idealom snažno utjecala na majku i braću. Brat Grgur Nisenski napisao je njezin životopis, u kojem hvali njezin svetački način života. Vrijeme je provodila u pokori i molitvi i odgoju mlađe braće. Posebno se isticala u proučavanju Pisma. Preminula je 379. na obiteljskom imanju na obalama Crnog mora, koje je uz pomoć brata Petra pretvorila u muški i ženski samostan.

Pripovijeda se da je i u smrti ostala vjerna asketskom idealu koji je slijedila tijekom života te da je, umjesto na krevetu, željela umrijeti na goloj zemlji. Zahvaljujući pisanju brata Grgura, postala je uzorom svetosti za ranokršćanske žene, te prije svega uzorom redovnicama jer je, živeći djevičanstvo, kako piše Grgur, isijavala Božju čistoću.

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)