SVETAC DANA”Sveti Aleksije”

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

17.srpnja

Rimski pokornik.

Danas slavimo svetog Aleksija, sin jedinca rimskog senatora. Roditelji su ga od malih nogu odgajali da bude pažljiv prema siromasima. Aleksije se htio odreći svoga bogatstva i časti, ali su ga roditelji primorali da se oženi bogatom mladenkom. Kao poslušan sin, Aleksije se oženio ženom koju su mu roditelji izabrali. Međutim, na sam dan vjenčanja, s dopuštenjem mladenke, Aleksije ju je ostavio kako bi se potpuno posvetio Bogu. Zatim je, prerušen, otputovao u Siriju i ondje živio blizu neke crkve posvećene Majci Božjoj.

Nakon sedamnaest godina sama je slika Majke Božje, koja se nalazila u crkvi, progovorila i okolnim vjernicima otkrila da je čovjek koji živi uz crkvu jako svet. Tako je Aleksije postao poznat ali je, u svojoj skromnosti, pobjegao natrag u Rim. Ondje ga nisu prepoznali ni rođeni roditelji, pa su mu kao prosjaku dopustili da se nastani u njihovoj kući. Ondje je ispod stuba proveo daljnjih sedamnaest godina. Izlazio je samo do crkve i kako bi djeci govorio o Bogu.

Sluge su često bile grube prema njemu a on je, iako ih je samo jednom riječju mogao staviti na njihovo mjesto, odlučio šutjeti. Tek nakon Aleksijeve smrti otkriven je njegov identitet i veličina samoprijegora koji si je nametnuo iz ljubavi prema Bogu. Aleksije se više časti u Istočnoj negoli u Zapadnoj Crkvi. Ostaci mu se nalaze u crkvi svetih Bonifacija i Aleksija u Rimu.

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)