SVETAC DANA “Sveti Kamilo de Lellis”

Vrijeme:1 min, 18 sec

Utemeljitelj Družbe kamilijanaca.

14. SRPNJA

Kamilo je rođen 1550 godine. Njegov rani život nije uopće pokazivao da će mladić postati svetac. Majka mu je rano umrla, otac ga je zapostavljao, a razvio je i ovisnost o kocki. Sa sedamnaest godina obolio je na nogu i ta ga je bolest pratila cijeloga života. U Rimu je pristupio bolnici svetog Jakova za neizlječivo bolesne, i kao pacijent i kao sluga, ali je nakon devet mjeseci otpušten zbog svadljivosti. Potom je tri godine služio u venecijanskoj vojsci. S dvadeset i četiri godine Kamilo je konačno prokockao sav imetak.

Zaposlio se u kapucinskom samostanu gdje je, čuvši jednu propovijed, ganut odlučio promijeniti svoj život. Ušao je u kapucinski novicijat, ali su ga zbog bolesne noge otpustili. Vratio se u Rim, pa kapucinima, ali je opet otpušten. Konačno je u bolnici u Rimu doživio treću sreću. Zbog njegove su ga predanosti imenovali nadstojnikom i otada je ostatak života posvetio brizi za bolesne. Na nagovor svetog Filipa Nerija, zaređen je za svećenika u trideset i četvrtoj godini.

Napustio je bolnicu i osnovao vlastitu družbu kamilijanaca. I kao poglavar nastavio se osobno brinuti za bolesne. U brizi za bolesnike posebnu je pažnju posvećivao higijeni i obuci onih koji su se brinuli za bolesne. Pripadnici njegove družbe djelovali su i na našem području za ratova s Turcima, kao neka vrsta prve organizirane vojne hitne službe. Brinuli su se i za zatočenike, galijote i žrtve kuge. Još na samrti Kamilo je ustao iz kreveta kako bi posjetio nekog bolesnika. Zaštitnik je bolnica, bolesnika i bolničara.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)