„KUKAVIČJA JAJA“Evo kako Bošnjaci sada biraju Hrvatima i suce u BiH

Vrijeme:4 min, 31 sec

Postaje gotovo normalno da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike (postavljaju kukavičja jaja), jer su shvatili koji je recept.

Osim Željka Komšića, kojeg su Bošnjaci izabrali Hrvatima za člana Predsjedništva BiH jer su za njega glasovali građani koji su većinski iz reda bošnjakog naroda, taj trend se nastavlja i dalje.

Do sada nikada medijski, a niti politički, nije bio propraćen izbor za člana Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine iz reda Hrvata.

Dopredsjednica Udruge sudaca Federacije BiH, Slavica Ćindrak (Bošnjakinja) je putem maila, prvobitno tražila da kandidati dostave svoj životopis i pismo obraćanja, navodeći da je veoma važno da osoba, koja se bira za člana VSTV ima integritet i da bude profesionalno na visokoj razini.

Hrvatska medijska šutnja

Danima su pričali pojedini suci kako ne treba birati suce iz reda općinskih sudaca, iako je i Zakon o visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću predviđao da se biraju dva člana iz reda općinskih/osnovnih ili Županijskih (Kantonalinih)/Okružnih sudova. Takva odredba postoji i kod drugih država, jer je to sasvim razumljivo, obzirom da sudačku bazu preko 80 % čine upravo ti suci.

No, što se događa na ovim izborima za člana Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća iz reda hrvatskog naroda? Kandidati su dostavili svoje životopise i od 6 kandidata sutkinja Županijskog suda Široki Brijeg, Katica Artuković je imala najbogatiji životopis, jer je prije svega sutkinja županijskog suda, a pored toga spremala je i doktorat iz oblasti kaznenog prava. Njene protukandidatkinje su bile suci iz reda općinskih sudaca, osim jedne sutkinje koja je iz reda Županijskog (Kantonalnog) suda Sarajevo, ali koja se ne bavi pored sudačke funkcije još i pravnom znanošću, kao što je to slučaj sa sutkinjom Katicom Artuković.

Lobistički izbor

Prilikom izbora, pojedini lobisti su se služili neistinama koje su trebale potisnuti Katicu Artuković kao najboljeg kandidata. Kružile su priče da ako se izabere sutkinja Katica Artuković, „ona će raditi na rušenju države“ i „ona je Čovićeva“. Navodili su lobisti kako treba izabrati Sanelu Butigan Gorušanović, sutkinju Općinskog suda Sarajevo, jer je njena majka Bošnjakinja i ona sama je udana za Bošnjaka, pa će tako Bošnjaci biti sigurni da će raditi za interese države BiH (u prijevodu čitajte u interesu Bošnjaka),.

Onda ta ista dopredsjednica Udruženja sudaca Federacije Slavica Ćindrak (koja je Bošnjakinja), opet putem meila, a nakon što su kandidati predočili svoj životopis i nakon što je shvatila da je Katica najbolji kandidat, sada daje upozorenje glasačima da životopis i ne mora biti presudan. I naravno pobjeđuje Sanela Gorušanović Butigan, sutkinja iz Općinskog suda u Sarajevu.

Laži i podmetanja

Nakon toga bošnjački političar Reuf Bajrović putem Twitera čestita sutkinji Saneli Gorušanović Butigan što je pobijedila sutkinju Katicu Artuković. Također Avdo Avdić, novinar Žurnala, gostujući na televiziji Face, izjavljuje između ostalog kako je Katica Artuković HDZ-ova (Čovićeva), a i da joj prezime govori sve jer je Artuković.

Dakle, sve su to bile same laži, jer je istina sasvim drugačija, ali je nema prenijeti tko od hrvatskih medija. Da ima, napisali bi kako Katica Artuković ima visoke moralne vrijednosni i integritet te da nikada nije bila član niti jedne stranke. Majka je troje djece, sutkinja je Županijskog suda Široki Brijeg i pred doktoratom je iz oblasti kaznenog prava. Nikakve veze nema sa Andrijom Artukovićem, osim što joj je Artuković njezino udato prezime. Razvidno je kako Hrvati u B i H, čiji su oba roditelja Hrvati, više nemaju gotovo nikakvu mogućnost zauzeti neku od funkcija, jer će Bošnjaci uvjek tražiti one Hrvate koji potiču iz miješanog braka.

Na prvoj sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH nakon izbora, na kojoj je nazočila članica Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća Sanela Gorušanović Butigan, a na kojoj je trebala pokazati da se „drži„ Pravilnika i zakonitosti, nije to učinila jer je pristala glasovati protivno Zakonu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, kao i protivno Poslovniku i pravilnicima VSTV. Naime, trebalo je izabrati suca Osnovnog suda Brčko Distrikta. Bilo je manjka sudaca i hrvatske i bošnjačke nacionalnosti, tako da se moglo birati i iz reda jednog i iz reda drugog naroda, jer su se birala dva suca. Na listi uspješnih kandidata (rang lista) i prvi i drugi kandidat je bio iz reda hrvatskog naroda. Dakle najbolji!

Nezainteresiranost hrvatske politike

No članovi vijeća, osim Monike Mijić i Duške Bogojević, odlučuju u taj sud izabrati dva Bošnjaka koji nedvojbeno imaju slabije rezultate od dvoje Hrvata koji su bili na listi na prvom i drugom mjestu. Među članovima vijeća koji su glasovali za to bila je i Sanela Gorušanović Butigan i time dokazala da radi u interesu Bošnjaka, a protiv interesa Hrvata, kršeći i odredbe zakona, poslovnika i pravilnika.

No, to nije sva nesreća Hrvata, kada su u pitanju sudovi i tužiteljstva u Brčko Disktriktu. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće određuje broj potrebnih sudaca i tužitelja po postotku: 40 % Bošnjaka, 20 % Srba i 20 % Hrvata. Nitko ne zna kako se došlo do te formule, jer se sve računa prema popisu pučanstva iz 1991.g., a prema tom popisu Hrvati su zakinuti za 5% sudačkih i tužiteljskih mjesta, koja bi im pripadali po tom popisu pučanstva. Da se postotak računa po tom popisu iz 1991 (u svim drugim sudovima i tužiteljstvima se računa postotak naroda iz tog popisa), Hrvati bi imali zastupljenost od 25 posto.

Izgleda kako političare iz reda hrvatskog naroda uopće ne zanima pravosuđe, niti problemi u pravosuđu, koji se odnosi na izbor sudaca i tužitelja iz reda Hrvata, a kao ni članova Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori