(FOTO)Na Gradini obilježena 27. obljetnica krvave pogibije hrvatskih branitelja

Vrijeme:1 min, 42 sec

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, prije točno 27 godina život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

Po mnogim pokazateljima bio je to najkrvaviji dan na ovom dijelu bojišta.

”Okupimo se svake godine na ovoj koti koja dominira Dubravskom visoravni u spomen na 24 žrtve, a onda i u spomen na sve naše i umrle branitelje.

Kao sudionik rata mogu reći da je to bilo dosta traumatično, u ranim jutarnjim satima na današnji dan krenuo je napad Armije BiH sa različitih strana, a bilo je i ubačenih grupa, tako da su naše postrojbe u jednom trenutku bile odsječene jedne od drugih.

Zahvaljujući žrtvi ovih 24 koje se na poseban način danas spominjemo, i svih onih koji su i dan danas živi, uspjela se obraniti Dubravska visoravan, a baš na ovom koti su vođene najžešće borbe”, rekao je čapljinski gradonačelnik dr. Smiljan Vidić.

Svetom misom zadušnicom i polaganjem vijenaca, obilježena je 27. obljetnica stradanja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane na Gradini.

U spomen na poginule branitelje, nakon svete mise, vijence ispred velikog križa na Gradini položila su izaslanstva koja su došla odati počast braniteljima stradalim na ovom mjestu.

Imena poginulih na Gradini: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu, te u čast i sjećanje na ovaj događaj, svake godine na godišnjicu pogibije branitelja, okupljaju se njihove obitelji te preživjeli suborci koji se ponovno prisjećaju trenutaka kada se branila hrvatska sloboda, za koju nije bilo nikakvog uvjetovanja.

 

čaportal.net/ https://caportal.net/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)