Dodik: U Srebrenici je počinjen ozbiljan zločin, ali nije ono što oni pričaju

Vrijeme:2 min, 15 sec

Podsjetio da je nekadašnji predsjednik SAD Bill Clinton govorio o Srebrenici, a poznato je od muslimanskog lidera Alije Izetbegovića tražio da se žrtvuje 5.000 Bošnjaka kako bi mogao nešto da uradi.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Srebrenica mjesto u kome se ne može favorizirati jedna istina već se ona mora graditi na činjenicama, a ne na spekulacijama.

Govoreći o namjeri da se nametne zakon koji bi branio negiranje genocida u Srebrenici, Dodik je rekao da to pokazuje da je u pitanju “sumnjiva istina”, a istina mora biti egzaktna i prihvaćena od svih.

“Mi govorimo i jeste točno da je u Srebrenici počinjen ozbiljan zločin i da su ozbiljno stradali Bošnjaci, ali nije ono što oni pričaju”, rekao je Dodik novinarima u Tesliću i dodao da su tamo stradali i Srbi, ali i pripadnici drugih naroda, prenijela je Srna.

Rekao je kako poštuju bol majki Srebrenice i u bijelim i u crnim maramama, te da se o tom mjestu moraju “reći neke stvari”, što može da učini samo jaka politička stranka kakva je SNSD.

“Čuo sam u posljednje vrijeme stalni zahtjev da se zabrani nešto i da se negira. Ne može se na tome graditi istina. Je li se nešto desilo ili nije. Ako je nešto sumnjivo, kao što je ta njihova priča, kojom hoće da kažu da se desio genocid, onda se to ne može natjerati zakonom. To je samo priča o novom verbalnom deliktu ili nešto slično”, pojasnio je Dodik.

Istaknuo je kako su Srbi narod koji je preživio genocid u dva rata, a sada doživljava da potomak onih koji su činili zločine – Austrougara, sada u liku visokog predstavnika Valentina Inzka, Srbima drži predavanje o tome.

Dodik je podsjetio da je Austrougarska u Doboju imala 1915. godine koncentracijski logor za Srbe, a da Inzko sada drži Srbima predavanje i moralizira o svemu tome.

Podsjetio da je nekadašnji predsjednik SAD Bill Clinton govorio o Srebrenici, a poznato je od muslimanskog lidera Alije Izetbegovića tražio da se žrtvuje 5.000 Bošnjaka kako bi mogao nešto da uradi. Clinton se sada, dodao je Dodik, ponaša slavodobitno u svemu tome, a Srbi trebaju trpjeti tu vrstu nepravde, na šta neće pristati i SNSD će o tome javno govoriti.

“Ako se možemo dogovoriti da se istina gradi na činjenicama, a ne na spekulacijama i ako istina može da se utvrdi egzaktno, a može, onda mi možemo da budemo dio čitavog tog projekta pomirenja u BiH. Ako netko hoće da putem favoriziranih međunarodnih institucija, kakav je bio Haaški tribunal koji je samo sudio Srbima, napiše povijest, mi iza toga ne stojimo. Ne može nas nitko na to natjerati”, rekao je Dodik.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori