FIFA želi ujednačenu primjenu VAR-a u svim natjecanjima

Vrijeme:1 min, 17 sec

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) inzistirat će da se Video Assistant Referee tehnologija (VAR) primjenjuje na isti način u svim natjecanjima, jer krovna nogometna federacija preuzima direktnu odgovornost za sustav.

Pitanjima VAR-a do sada se prvenstveno bavio Odbor za donošenje nogometnih pravila (IFAB), međutim FIFA je od 1. srpnja preuzela ulogu podrške organizatorima natjecanja na kojima se provodi VAR.

Bivši talijanski sudac, a sada predsjednik FIFA-inog sudačkog tijela Pierluigi Collina, rekao je Reutersu da je taj korak “prirodna tranzicija”.

– IFAB kao organizacija ima obvezu upravljati nogometnim zakonima, uključujući VAR i protokol i propise. Međutim, jednom kada su zakoni igre postavljeni, posao IFAB-a je gotov, rekao je.

– FIFA se tada bavi edukacijom sudaca širom svijeta koja podržava sve udruge članice, dodao je.

Bilo je različitih varijacija u uporabi VAR-a na različitim natjecanjima i državnim ligama, ali Collina je naglasio kako bi trebao ujednačen pristup.

– Druga odgovornost FIFA-e je da se zakoni igre primjenjuju u cijelom svijetu na isti način. Ne mogu postojati različite primjene zakona igre na različitim kontinentima ili u različitim zemljama. Naša je odgovornost osigurati igranje nogometa na isti način u cijelom svijetu, kaže Collina.

Naglasio je kako mogu postojati neke male razlike, ali općenita primjena trebala bi biti ista.

– Možete li zamisliti da u međunarodnoj konkurenciji igraju ekipe koje su navikle na različita tumačenja zakona igre u svojim domaćim natjecanjima? Odgovornost FIFA-e i IFAB-a je da se nogomet igra na isti način širom svijeta, za dobrobit onih koji je igraju, rekao je.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)