Obljetnica smrti Mate Bobana: Da je njegov koncept opstao, po mnogima bi Hrvati u BiH bili u rangu s najrazvijenijima u Europi

Vrijeme:2 min, 23 sec

Nažalost, Herceg Bosna je sebe ugradila u koncept ovakve Bosne i Hercegovine što će, pokazuje se, biti najveća pogreška političkog rukovodstva Hrvata.

Danas se obilježava 23. obljetnica smrti mr. Mate Bobana, predsjednika HZ i HR Herceg-Bosne, vrhovnog zapovjednika HVO-a i predsjednika HDZ BiH.

Vojnik hrvatskoga naroda, kako su ga nazivali, šiban burom nepravdi na svoj i na račun svog hrvatskog naroda u BiH, tog poslijepodneva zauvijek nas je napustio. U njegovim Bobanima, srce mu je prestalo kucati. Iako je jurila Hitna pomoć do Bobana pa prema Mostaru, nažalost, predsjedniku se nije moglo pomoći.

Mate Boban bio je prvi predsjednik i utemeljitelj Hrvatske zajednice Herceg Bosne. U kolovozu 1993. Hrvatska zajednica prerasta u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu. Da je koncept Mate Bobana opstao, Hrvati u BiH bi po mišljenju mnogih danas po bogatstvu i snazi bili u rangu s najrazvijenijima u Europi, pišu Grude.com.

Nažalost, Herceg Bosna je sebe ugradila u koncept ovakve Bosne i Hercegovine što će, pokazuje se, biti najveća pogreška političkog rukovodstva Hrvata. Danas Hrvati ne mogu birati svoje predstavnike u Predsjedništvo BiH, a pitanje je vremena kada će ostati i bez svih ostalih prava. Sarajevo ih ionako već godinama sustavno pljačka. Također, Hrvati nemaju luksuz političkog demokratiziranja jer bi bili preko noći pregaženi.

Na sve ovo upozoravao je predsjednik Mate Boban, čovjek koji je stao na čelo naroda u jednom vremenu, a za kojeg je fra Ante Marić rekao:

– Mate je tih 90-ih godina prošlog stoljeća već bio srednjovječan čovjek, želio se predati tek posađenom vinogradu, htio uživati sa svojim unucima i svojom obitelji, no naišao je taj trenutak. Čuo je te riječi: Ustani, ostavi sve to o čemu sanjaš, pođi, slijedi dar svoga duha, slijedi zov svog naroda i svoje zemlje. To je i učinio! I te je 1997. godine u svojoj glavi i u svojoj duši imao samo jednu pomisao: “Bože moj, samo da naše žrtve, da naša krv, ne budu uzaludne.” Trebalo je godina, Mate da se shvati da si pobijedio, da nisi pokleknuo – fra Antine su riječi o magistru Mati Bobanu. Dok se brojke nižu, sjećanje je sve jače, ali i činjenica da je plan Mate Bobana bio jedini ispravan plan za Bosnu i Hercegovinu.

“Što god nam kao narodu radili tijekom povijesti; nazivali nas bogumilima, pokušavali poturčiti, uvjeravali da smo Bošnjaci katolici, silili da budemo Jugoslaveni ili mitili da budemo Bosanci, mi, Hrvati Bosne i Hercegovine, bili smo i ostali dio jedinstvenog hrvatskog naroda. Povijesno pravo da pored Hrvatske i Bosnu i Hercegovinu zovemo svojom Domovinom i da kroz njezino državno uređenje uživamo sva međunarodna priznata prava državotvornog naroda, mi Hrvati ravnopravno dijelimo s druga dva suverena i konstitutivna naroda u BiH: Muslimanima i Srbima. Samo je zadovoljavajuće rješenje za sva tri naroda i usmjerenost europskim integracijama preduvjet stabilne i samoodržive Bosne i Hercegovine.” (mr. Mate Boban).

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori