KAO DA JE KAMPANJA/Teške riječi u Otvorenom: Prvo se svađali Bačić i Hasanbegović, a potom Raspudić i Benčić…

Vrijeme:3 min, 10 sec

– Mi koji smo izabrani zastupnici i bez konstituiranja Sabora već možemo predsjedniku dostaviti potpise, rekao je Bačić.

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Branko Bačić (HDZ), Zlatko Hasanbegović (Domovinski pokret), Sandra Benčić (Možemo), Nino Raspudić (Most), zastupnik talijanske manjine Furio Radin i Emil Daus (IDS).

Bačić je potvrdio da je dogovorena podrška Vladi Andreja Plenkovića.

– Očekujemo da će predsjednik povjeriti mandat Andreju Plenkoviću, a tada će početi teći rok od 20 dana u kojemu se mora konstituirati Sabor, rekao je Bačić.

Radin: Jedan od ministara i nešto državnih tajnika manjinama

Furio Radin smatra da bi manjine trebale imati jednog potpredsjednika Sabora ili ministra.

– Jedan od ministara, po mom mišljenju, i nešto državnih tajnika bi trebalo pripasti manjinama jer manjine imaju osam mjesta, kaže Radin i dodaje da je mislio da se prvo treba formirati parlament a onda ići predsjedniku s potpisima, no Bačić mu je odgovorio:

– Mi koji smo izabrani zastupnici i bez konstituiranja Sabora već možemo predsjedniku dostaviti potpise, rekao je Bačić.

Svađa Hasanbegovića i Bačića

Da su manjine u hrvatskom političkom rječniku eufemizam za SDSS i Milorada Pupovca smatra Zlatko Hasanbegović.

– Pojam manjina je smokvin list iza kojeg se kriju ta dva konkretna zastupnika, kaže Hasanbegović.

Dodao je i da je SDP postala nepotrebna stranka, a zatim se posvađao s Bačićem.

– Ja bih gospodinu Hasanbegoviću zaželio dobro jutro. Dva dana je prespavao, Zlatko je dva dana bio negdje izvan Hrvatske. Jučer su bili izbori, na tim izborima je HDZ pobijedio, rekao je Bačić.

– Pa što sam ja rekao?, odgovorio je Hasanbegović u Otvorenom.

Benčić: ‘Nećemo s kriminalnom organizacijom i ekstremnom desnicom’

Emisija se nastavila okršajem Sandre Benčić i Nine Raspudića zbog njegove izjave o pravu na pobačaj silovanih žena.
Benčić je najprije rekla da Možemo nikada neće surađivati s HDZ-om jer je to stranka koja je bila na sudu kao kriminalna organizacija. Dodala je i da neće surađivati s ekstremnom desnicom.

Raspudiću je poručila da njegove riječi straše ljude. Pojasnila je da pritom misli na to da je objektivizirao silovane žene, a misli da i Hansanbegović riječima straši ljude.

Raspudić je rekao da je degutantan način na koji se koristi tragedijom silovanih žena.

– Mislim da mi predstavljamo nekakav normalan, civiliziran hrvatski svijet, a da ste vi jedna ekstremna, lijeva, totalitarna stranka, odgovorio joj je Raspudić.

Daus: ‘Ne možemo prevariti naše birače’

Da neće u koaliciju s HDZ-om, poručio je i IDS-ov Emil Daus.

– Sigurno bi svima bilo zanimljivo i interesantno i dodatnu težinu i vrijednost bi dalo da IDS bude u koaliciji. Ali ono što mi sigurno ne možemo, ne možemo prevariti naše birače. Kad birači u Istri glasuju za IDS, znaju točno za što glasuju, a jedna od tih točaka je i ta da ne koaliramo s HDZ-om jer su to jednostavno dijametralno suprotne vrijednosti koje zastupamo, rekao je Daus, a kada je riječ o projektnoj suradnji, kaže da to ovisi o projektu, situaciji i zakonu.

Hasanbegović je rekao da IDS stvara pričuve za većinu u slučaju ucjene od strane Pupovca i Radina.

– Vi se samo razbacujete riječima! Kad vi surađujete s nekim, onda su to pregovori! Kad mi surađujemo s nekim, onda je to trgovina, rekao mu je Radin.

Benčić: ‘HDZ-u je odgovarala niska izlaznost’

Na kraju se razgovaralo i o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa, a Branko Bačić je rekao da će to biti već na prvoj sjednici Sabora.

Sandri Benčić je Bačić poručio da je ‘politika koja se svodi isključivo na klevetanje već viđena u Saboru te da su ti igrači obično vrlo kratko trajali’.

– Kad ću trebati politički savjet, ja ću vam se obratiti, odgovorila mu je Benčić i dodala da je HDZ u zagrebačkim izbornim jedinicama osvojio 60.000 glasova manje nego 2016. te da im je odgovarala niska izlaznost.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori