PLENKOVIĆ: Imamo zagarantiranih 76 potpisa za formiranje parlamentarne većine

0

UOČI SASTANKA VRHA HDZ-A

U tijeku je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je uoči sastanka vrha svoje stranke da ima potrebnih 76 potpisa za formiranje vladajuće većine, poručivši kako bi formiranje nove vlade moglo biti vrlo brzo.

“Nije to danas bio onaj fiksni dogovor buduće parlamentarne većine, ali u svakom slučaju, nastavno na dobru suradnju koju smo imali protekle četiri godine, mislim da je to sasvim normalno. I s moje strane i strane kolega koji su obnovili mandate ta spremnost postoji. U svakom slučaju 76 potpisa je zagarantirano”, rekao je Plenković novinarima prije početka sjednice užeg vodstva HDZ-a.

Smatra kako je logično da su najprije razgovarali s ljudima s kojima su surađivali u dosadašnjem mandatu.

“Ono što je dobro je da iz svih tih razgovora proizlazi vrlo jasna spremnost na nastavak suradnje kao što je to bilo i sada”, poručio je. Pojasnio je kako su jutros bile preliminarne konzultacije o mogućoj koaliciji jer sve te stranke moraju obaviti i svoje procedure.

Upitan hoće li tražiti još nekog partnera kako bi imali još više ruku u saboru, Plenković je kazao kako će to još vidjeti. Dodao je i da će na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća analizirati rezultate jučerašnjih parlamentarnih izbora.

Istaknuo je i da su “stvari poprilično jasne jer su bili tako jasni i izborni rezultati i podrška građana”. Smatra i da nemaju vremena čekati “jer Hrvatska i Zagreb nemaju vremena za čekanje”.

“Nova vlada jako brzo”

„Idemo što prije formirati novi saziv Hrvatskog sabora i novu vladu i krenuti raditi u korist naših građana”, poručio je.

Na pitanje kada bi mogla biti formirana nova vlada pojasnio je kako treba pričekati službene rezultate izbora, “a zatim bi nova vlada mogla biti vrlo brzo”.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković dobio je potporu nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista u formiranju svoje vlade u inicijalnom krugu konzultacija koje je obavio s njima, objavio je na Twitteru glasnogovornik vlade.

Radimir Čačić već je potvrdio kako će podržati Plenkovićevu vladu.

“Plenković sa svojih 66 mandata, uz podršku HNS-a, našu podršku i manjince za formiranje vlade ima 76 zastupnika”, rekao je Čačić. Dodao je da nikakvi radikali i ljudi “s političkim porukama i stavovima ispod europskih civilizacijskih dosega” nisu u poziciji da ga ucjenjuju.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara