HDZ – 67, Restart – 41, Domovinski pokret – 16, Most – 8, Možemo! – 7

Vrijeme:3 min, 4 sec

Izbori za Hrvatski sabor

Nakon više od 90% prebrojanih glasova može se s velikom sigurnošću govoriti o ukupnom broju mandata koji su osvojile pojedine liste. Trenutni rezultati glase:

HDZ – 67
Restart – 41
Domovinski pokret – 16
Most – 8
Možemo! – 7
SSIP/Fokus/Pametno – 2
HNS – 1
Reformisti – 1

Može se zaključiti kako je HDZ uspio uz dobar izbor datuma izbora kapitalizirati svoje uspješno vođenje zemlje kroz krizne situacije, posebice kroz onu uzrokovanu koronavirusom. Reklo bi se isto tako da je HDZ po prvi puta zahvatio i dio biračkog tijela na ljevici ,čemu svjedoči za HDZ povijesni rezultat postignut u VIII. Izbornoj jedinici, s četiri osvojena mandata. Time je ujedno nadoknadio glasove svojih bivših birača, koji više težine daju suverenističkoj politici i pitanjima hrvatskog identiteta. Ovim manjkom političkog prostora koji je preostao se može ujedno objasniti i teški poraz Restart koalicije, kojoj su još do jučer razne ankete prognozirale relativnu pobjedu.

U novom sazivu Sabora sjedit će nekoliko novih zamamljivih pojedinaca, no samo po sebi to ne će ništa promijeniti ako se ne promijeni način rada samog Sabora. Hrvatsku čekaju brojni izazovi i potrebe za promjenama kojima se do sada nije pristupalo. Hoće li se nova politička konfiguracija i nova ravnoteža iskoristiti za potrebne reforme, s naglaskom na zaustavljanje iseljavanja i sprječavanja demografske katastrofe ostaje za vidjeti. Hrvatska novo vrijeme može iskoristiti isto tako za konačan raskid sa svojim komunističkim i jugoslavenskim nasljeđem, no za to treba puna politička volja ključnih aktera koji su dobili današnje izbore.

Prvi neslužbeni rezultati

Prema prvim službenim podacima DIP-a nakon HDZ osvaja 71 mandata, Restart koalicija 45, IzboriDomovinski pokret 16, Možemo 4, Most 4, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 1 mandat. Obrađeno je 22,95 posto biračkih mjesta.

Prve ankete

Prema prvim izbornim anketama HDZ osvaja 61 mandata, Restart koalicija 44, Domovinski pokret 16, Možemo 8, Most 8, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 mandata.

Izborna jedinica 1

MOŽEMO! 4
HDZ 4
RESTART KOALICIJA 3
MOST 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

Izborna jedinica 2

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 5
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

Izborna jedinica 3

RESTART KOALICIJA 7
HDZ 5
DOMOVINSKI POKRET 1
MOŽEMO! 1

Izborna jedinica 4

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

Izborna jedinica 5

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 3

Izborna jedinica 6

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
DOMOVINSKI POKRET 2
MOŽEMO! 1
MOST 1

Izborna jedinica 7

HDZ 6
RESTART KOALICIJA 4
MOŽEMO! 1
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1
MOST 1

Izborna jedinica 8

RESTART KOALICIJA 9
HDZ 3
MOŽEMO! 1
MOST 1

Izborna jedinica 9

HDZ 8
RESTART KOALICIJA 3
DOMOVINSKI POKRET 2
MOST 1

Izborna jedinica 10

HDZ 7
RESTART KOALICIJA 3
MOST 2
DOMOVINSKI POKRET 1
SSIP-PAMETNO-FOKUS 1

Hrvatski birači danas izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili tko izboriće imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu. Birališta za izbore na kojima se bira 151 saborski zastupnik na mandat od četiri godine – otvorena su u 7 sati, a zatvaraju se u 19.

Do 11.30 na birališta je izašlo 18,09% građana, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Za usporedbu, na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godina do 11.30 izašlo je 18,86% građana, rekao je glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski.

U nedjelju prijepodne svoje je pravo u Hrvatskoj iskoristilo 620 tisuća birača, odnosno 18,09 posto što je samo 20-ak tisuća manje u odnosu na izbore iz 2016. godine. Prije nepune četiri godine, u istom je vremenu glasovalo 640 tisuća birača odnosno 18, 7 posto.

Nove podatke o odazivu DIP će objaviti u 17 sati.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)