Šiljo: Bernardić i „hrvatski“ mediji „ugušili“ Etičko povjerenstvo

Vrijeme:7 min, 8 sec

 

Vuk izija magare. Domovinsko magare. Tako to obično biva kada crveni vuk pojede domovinsko magare. A da se magare ritne, nastala bi uzbuna. Sirene bi počele zavijati i svi bi pohrlili spašavati vuka. Crveni vuk, naime, zaštićena je zvijer. Ona je europski raritet. Endemski preživljava već trideset godina, i to u velikim čoporima, samo u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni…

 

Zagreb – Prisavlje, 4. srpnja 2020.

Jedna rečenica Andreja Plenkovića ostala je na posljednjem suočavanju s Davorom Bernardićem visjeti u zraku. Bilo je to na Novoj TV, u petak navečer, tada sve do ponoći nikoga još nije obvezivala izborna šutnja. No poslovična „hrvatska šutnja“ vladala je unatoč tomu, kao što i inače vlada kada se god pojavi što nepovoljno za one koji su nam nakon smrti Franje Tuđmana nametali sve sustavniju hrvatsku šutnju. I koji su nas na sve moguće načine vraćali u mračne godine „socijalizma s ljudskim likom“ i jedinstvenog bratstva, vlasti proletarijata i ostalih trica, kako su tada ljevičari doma i po Europama tepali tipičnom totalitarnom i represivnom jugoslavenskom sustavu. Cijenili su ga mnogi kao ’komunizam light’ u usporedbi s ’komunizmom hard’ kakav je prevladavao u članicama Varšavskog ugovora pod moskovskim šinjelom. A gle sada!

Koja je rečenica ostala visjeti? Ova: „Vidim da vas je i etičko povjerenstvo opomenulo zbog spominjanja fašizma u kampanji.

Naknadnom pretragom otkriva se da nijedan medij nije izvijestio upravo o tomu da je etičko povjerenstvo išta učinilo, da se uopće oglasilo, a kamoli što je sadržaj njegova oglašenja! 

Je li dakle najbolje obaviješteni g. Plenković tu opomenu Etičkoga povjerenstva izmislio, u što nitko razuman ne bi povjerovao, ili je ono svoje priopćenje ipak odaslalo, komu ga je sve poslalo, to još uvijek ne znamo. A već izlazimo na biračka mjesta. 

Osim Plenkovićevih riječi, nigdje ni spomena o opomeni Restartu

No osim Plenkovićevih riječi, nigdje nema ni traga ni spomena o toj opomeni. Opomeni Bernardiću, SDP-u, Restart koaliciji? Ne znamo točno ni to. – Ma zna Šiljo i to, ali ne smije javno kazati kad za to nema u ruci materijalni dokaz. Ne želi se ponašati poput Josipovića, Milanovića i Bernardića, i legije takvih, koji prvo oblate Hrvatsku zbog tobožnje obnove fašizma, a onda traže za to bilo kakve „dokaze“ ili tumače da nisu baš tako mislili, nego da su mislili recimo na historiografski „revizionizam“, ili na „relativizaciju“ fašizma, kao što je ovaj put to formulirao Bernardić. A dokaz za nju po njemu je toleriranje, a ne totalna zabrana, pokliča iz Domovinskog rata „Za dom spremni“. 

Sram ga bilo, i stid! I nek se više tornja s takvim klevetama i lupetanjima! Neka ga ’stornjaju’ u ’rotpotarnicu povijesti’, kamo sa svim svojim crvenim zmajčekima ionako pripada. Nije njima Račan uzor, kako je izvolio potvrditi voditeljici (koja se uplašila da će opet posegnuti za Titom, pa se požurila glasno mu sugerirati odgovor), njima je Račan (sa svim svojim grijesima, slabostima i ideološkim deformacijama) – nedostiživ ideal! Točnije: anti-ideal.

Medijsko tretiranje zbivanja jako je zanimljivo i nadasve selektivno. Da je na račun Restart koalicije rečeno što ružno, recimo da su baštinici Partije čiji su pripadnici monstruozno pobili ili naredili pobiti stotine tisuća ljudi, te da bi i oni to opet činili kada bi im se za to pružila prigoda, digla bi se prvorazredna medijska uzbuna. Ovako, ništa. 

Pogledajmo kako su Plenkovićeve tri rečenice o „fašizmu“ kod drugih stranaka što ga u svom spotu insinuira Restart koalicija – i na što je reagiralo Etičko povjerenstvo, samo nitko ne zna kako! – prikazali mediji koji su ih prikazali/citirali/skratili/srezali:

tportal.hr

Vidim da vas je i etičko povjerenstvo opomenulo zbog spominjanja fašizma u kampanji. Na koga točno mislite? 

dnevnik.hr

Objasnite na koga ste mislili kad ste govorili o fašistima?

jutarnji.hr

Zato bi bilo dobro da ovi s kao lijeve liberalne opcije, koji tako lakonski puštaju u eter riječ fašizam, neka oni to malo pojasne na koga misle. Tko su ti netolerantni, isključivi, fašisti na koje misli SDP? Ja bih to volio čuti”, poručio je.

novilist.hr

Apropo fašizma, vidim da vas je Etičko povjerenstvo opomenulo zbog poruka gdje insinuirate da su svi protiv vas fašisti. Na koga točno mislite kad šaljete takve poruke uoči izbora? Želite li nove podjele u društvu, isključivost?

Kao što se dobro vidi, jedino je Novi list u prikazu izgovorenoga u sučeljavanju spomenuto Etičko povjerenstvo. Svi drugi izostavili su taj „detalj“, čime su medijski „ugušili“ to povjerenstvo i njegovu izjavu. 

Nitko, naravno, nije u javnosti kritički prokomentirao Bernardićev odgovor, koji je još jedna insinuacija, zaobilaženje opomene Etičkog povjerenstva i prebacivanje govorenja s onako teške optužbe na neusporedivo uži smisao te optužbe: Po Novom listu, Bernardić je na pitanja Plenkovićeva uzvratio: „Gospodine Plenković, zašto ste se prepoznali u tome? Kao da ne vidite da se relativizira fašizam, tome je doprinijelo i vaše povjerenstvo koje je odobrilo upotrebu pozdrava Za dom spremni. Jeste li za zabranu ustaškog pozdrava, nedvosmisleno?

„Gospodine Plenković, zašto ste se prepoznali u tome?“ – Kojeg li malog gada insinuatora!

No Plenković se nije dao tim sofizmima smesti, nego je opetovao: „Na koga mislite kad spominjete fašizam? Koji su to ljudi?“ Tada pak Bernardić, valjda kao potvrdu ocjene o fašistoidnosti, skreće razgovor na nešto stoto.: „Vi kao da ne znate da pokret gospodina Škore već zamišlja koaliciju s HDZ-om, Plenkoviću su namijenili mjesto ministra vanjskih poslova.“ – Opet zločesto podbadanje radi bijega od problema. No Plenković ga opet ne pušta na miru, po treći put: „Želite reći da su u Domovinskom pokretu fašisti?“ Na što Bernardić odgovara: „Ne, želim reći da se relativizira fašizam u Hrvatskoj.

Osim svih tih tipično komunističkih floskula (i na kraju podvijanja repa), koje mogu u nešto uvjeriti samo pripadnike i navijače „crvenoga vučjeg čopora“ kojem je on aktualni vuk-predvodnik, Bernardić je u jednoj stvari uspio u istomu u čemu su uspjeli i tobože hadezeovsko-plenkovićevski mediji: uspio je „ugušiti“ Etičko povjerenstvo. Po uzoru na onu poznatu Titovu rečenicu: „Prozor noćas mora pasti!“, Bernardić u sebi skupa sa svim vidljivim i nevidljivim ortacima provodi naredbu: „Etičko povjerenstvo mora biti ugušeno!“

 

Tko je u tom povjerenstvu?

O kakvu je povjerenstvu riječ. O službenom povjerenstvu. Rijetko koji medij obavijestio je svoju publiku da je ono uopće uspostavljeno. Glas Istre bio je jedan od onih koji je o tom izvijestio (za druge bi to trebalo provjeriti):

Na prvoj konstituirajućoj sjednici 23. lipnja Etičko povjerenstvo prvo je utvrdilo tekst Izbornog etičkog kodeksa o kojem je od klubova parlamentarnih stranaka zatraženo mišljenje, a potom je kodeks jednoglasno donesen na drugoj elektroničkoj sjednici održanoj 25. lipnja, stoji u priopćenju Povjerenstva.

Etičkim kodeksom ne dopušta se širenje bilo kakve zlonamjerne ili neutemeljene optužbe protiv bilo kojeg kandidata, iznošenje laži i insinuacija o političkim suparnicima, njihovu privatnom životu i članova njihovih obitelji, te vrijeđanje i omalovažavanje sudionika u izbornom procesu, posebno pripadnika nacionalnih manjina.

Stranke i pojedince koji su postupili protivno Izbornom etičkom kodeksu Povjerenstvo će pozvati da se javno ispričaju.

Etičko povjerenstvo u izborima zastupnika u Hrvatski sabor na konstituirajućoj sjednici usvojilo je također pravila o načinu svoga rada.

Etičko povjerenstvo ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe. Ono je nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Predsjednik Etičkog povjerenstva je po položaju akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Na prijedlog političkih stranka koje su u 9. saborskom sazivu činile većinu u Povjerenstvo su imenovani sveučilišni profesori iz Zagreba Davor Derenčinović i Dubravka Hrabar te izvanredni profesor Zlatko Erjavec iz Vinice.

Na prijedlog oporbenih stranaka imenovani su sveučilišna profesorica iz Rijeke Sanja Barić te profesori Đorđe Gardašević i Stanko Bruno Uršić iz Zagreba.

 

Na kraju, opet na početku

Što na kraju reći doli to da su „hrvatski“ mediji „ugušili“ ugledno i kompetentno Etičko povjerenstvo. Možda je i ono gušilo samo sebe, to ne znamo. No da je on pred ove izbore smetalo ljevičarskoj  udružbi, više je nego očito. U protivnomu, od N1 kao novog generatora informacija pa nadalje čitava bi se Hrvatska bavila priopćenjima Etičkog povjerenstva kada bi se u njima špotalo recimo Domovinski pokret, koji makar samo zbog tako lipog imena ne smije steći „status građanstva“.

Zapitamo li se što se zapravo neposredno uoči ovih izbora dogodilo, odgovor bi slikovito glasio:

Vuk izija magare. Domovinsko magare. Tako to obično biva kada crveni vuk pojede domovinsko magare. A da se magare ritne, nastala bi uzbuna. Sirene bi počele zavijati i svi bi pohrlili spašavati vuka. Crveni vuk, naime, zaštićena je zvijer. Ona je europski raritet. Endemski preživljava, već trideset godina, i to u velikim čoporima, samo u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni… 

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori