NAJVEĆI PROJEKT/Vlada FBiH dala zeleno svjetlo za izgradnju dionice od 1,66 milijardi KM koja prolazi kroz Hercegovinu

Vrijeme:1 min, 46 sec

Vlada Federacije BiH bi na svojoj narednoj sjednici trebala konačno dati zeleno svjetlo javnom poduzeću Autoceste FBiH za investicijski ciklus od oko 850 milijuna eura (1,66 milijardi KM) radi gradnje najskuplje dionice autoputa u BiH. Ova informacija potvrđena je za Klix.ba u Vladi FBiH.

Radi se o dijelu autoceste na dionici Ovčari – Konjic – Mostar sjever – Mostar jug dužine 51 kilometar. Ova sredstva su već osigurana, a potrebno je da su dobiju odgovarajući potpisi iz Ministarstva financija FBiH, te odobrenje Vlade FBiH, kako bi se mogao raspisati tender.

JP Autoceste FBiH će za financiranje dionice Ovčari – Tunel Prenj – Mostar sjever – Mostar jug koristiti sredstva iz zajma Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sredstva Europske investicijske banke (EIB) i kod komercijalnih banaka.

Samo izgradnja tunela Prenj trebala bi koštati 240 milijuna eura. Sredstva za izgradnju tunela Prenj, jednog od najkompleksnijih objekta na cijelom Koridoru, bit će osigurana iz kredita kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i sredstava Europske investicijske banke (EIB). Preostala sredstva će biti osigurana iz bespovratnih grant sredstava WBIF-a i iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Kada je riječ o Hercegovini, uveliko se gradi poddionica Počitelj – Zvirovići, dužine 11 km, a njenom izgradnjom BiH će biti izravno povezan autocestom s Europskom unijom (granični prijelaz Bijača s Hrvatskom).

Poddionica je podijeljena je na dva lota. Izvođač radova za LOT 1 (petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići) je China State Construction Engineering Corporation Limited (Kina), dok radove na izgradnji mosta (LOT 2) izvodi konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina).

Ova dionica trebala biti trebala biti gotova u ljeto 2022. godine.

“Do ljeta 2022. godine vjerujem da ćemo doći do tunela Kvanj, a u međuvremenu će se taj tunel raditi, tako da ćemo Mostar, više-manje, spojiti na južni dio koridora. Planiramo raspisati i natječaj za dionicu Mostar sjever – Mostar jug, pa ćemo završetkom tunela Prenj, tog najzahtjevnijeg objekta na koridoru 5C, imati formiranu autocestu”, rekao je ministar prometa I komunikacija FBiH Denis Lasić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)