HDZ Usora: HVO Usore nije zauzeo Tešanj niti Doboj, isključivo je branio svoja sela

0

Nakon objava na osobnom i profilu Općinskog načelnika Općine Tešanj Suada Huskić, putem mreže Facebook od 24. lipnja 2020. godine, o vremenima ratnog okruženja, navodeći jednostrani prikaz tih vremena, zbog iznesenih neistina primorani smo reagirati ovim priopćenjem za javnost.

Osuđujemo izjave Huskića u dijelu iznesenih neistina po pitanju Hrvatskog vijeća obrane. Općina Tešanj i Općina Usora su susjedne općine, nekada su dijelile i područje iste općine. Zbog svih odnosa osuđujemo takve istupe i kvalifikacije prvog čovjeka Općine Tešanj. Načelnik Huskić mora biti svjestan težine svojih riječi kao prvi čovjek Općine. Ovakve kvalifikacije HVO-a u kontekstu agresora, odnosno nekoga tko je i sam bio u okruženju nisu ništa drugo do stvaranje nacionalne netrpeljivosti. Zlonamjerne su spram susjedne Općine Usora gdje nije bilo u ratu sukoba dva većinska naroda u ovim općinama. Osuđujemo ovakve izjave i podizanje nacionalnih tenzija naročito ako je to dnevnopolitička akcija SDA pred lokalne izbore u svrhu mobilizacije glasača. To je povratak u prošlost i vjerujemo da će građani Tešnja upravo kazniti takvu politiku SDA i ostaviti ih u prošlosti, a ukazati povjerenje novim zdravim snagama.

HVO Usore nije zauzeo Tešanj pa niti Doboj. Isključivo je branio svoja sela, tome svjedoči činjenica da nema ratnih zločina ni prema kome. HVO Usore je također bio u okruženju i trpio sve nedaće nesretnog rata pa i to okruženje. Dok za Armiju ne možemo kazati kako nisu ušli u tuđa sela. Podsjećamo kako su po potpisu mirovnog sporazuma vojne formacije Armije pod punim naoružanjem ušle u naša sela sa ciljem njihovog zauzimanja. Također, dovoljno je podsjetiti se na gnjusan zločin kada su iz zasjede ubijeni pripadnici HVO-a Usore, odnosno gardijske brigade i to na dan najvećeg blagdana za nas katolike – Božića, nakon sv Mise – Polnoćke u Žabljaku. Zločin nikada nije do kraja istražen, niti su procesuirani izvršitelji kako bi se otklonile sve sumnje i pomoglo stvaranju dobrih odnosa. Poznato je kako su istražiteljima nezakonito oduzeti dokazi izuzeti na licu mjesta tragičnog događaja.

Načelniče Huskić, ostavite se Vi prošlosti i riješite nam trenutne probleme, kao dobrotvor kakvim se želite prikazati, istovremeno vrijeđajući druge, pustite Distrikt-igralište da konačno uđe u posjed Općine Usora, gdje prirodno pripada, kako bi se i Usora mogla razvijati. Nemojte sprječavati razvoj susjeda, jer trebate biti svjesni da blokadom tog igrališta Usora ne može graditi prometnicu i razvijati svoju poduzetničku zonu. U općini Usora i našim poduzećima radi gotovo tisuću vaših sugrađana, koji glasaju za Vas, za koje se nadamo da razumniju kako Vi gušite i njihovo pravo na posao, i da idete čak i korak dalje, pa umjesto da pomognete razvoju manjeg susjeda i odreknete se Stadiona, koji trenutno nije ništa drugo do jedne livade, Vi nasrćete i otimate. U prostorni plan Općine Tešanj uključili ste stadion/Distrikt kao da je Vaš. U distriktu, malu zgradu dodjeljujete kao prostor za veterinarsku stanicu i uvrštavate u adresni registar Tešnja, unatoč tumačenja OHR-a. U federalnoj geodetskoj upravi, također koristeći zlouporabe Vaših SDA linija, taj prostor knjižili ste kao Vaš.

Zar Vam nije dosta što ste dobili školu, školsku dvoranu, zgradu MZ, dom kulture, ambulantu, poštu i svu drugu javnu infrastrukturu na Tešanjci, koju su većim djelom gradili građani sadašnje Usore, pa trebate uzeti još i stadion. Preko dvadeset godina koristite vodu iz Lugova bez ikakve naknade Općini Usora koja je apsolutni vlasnik. Izvorištem u Jelečima također bespravno upravlja Vaša mjesna zajednica. Lovište za koje je Ustavni sud rekao da se mora dodijeliti lovačkom društvu Usore i nakon 4 godine sporite i koristeći strukturu SDA blokirate provođenje te Presude. Izgradnjom nelegalnog izletišta ili što već, pod krinkom nekog spomenika bez dozvola, ilegalno na prostoru Općine Usora putem vaših mjesnih zajednica podržavate nezakonitosti. Da krenemo u provođenje zakona i uklanjati/rušiti te nelegalne objekte u najmanju ruku proglasili biste nas fašistima.

Tako vi načelniče Huskić prakticirate i pokazujete što su dobrosusjedski odnosi.

Na sreću Općina Usora ne gleda Općinu Tešanj kroz Vas, nego kroz Vaše građane i službe koje korektno rade svoj posao. Poput Bolnice Tešanj kojoj se od srca zahvaljujemo što nikada nije bilo nikakvih razlika prema pacijentima.

Mi vjerujemo u dobre odnose Bošnjaka i Hrvata. Pokazujemo to uvijek svojim primjerom. Dobili smo prava na obrazovanje nakon teške borbe i nismo uskratili niti jedno pravo nakon prelaska školstva u nadležnost Općine bošnjačkoj zajednici u Usori. Osnovna škola Usore ima sve nacionalne grupe predmeta i uopće nema dileme tim pitanjima. U naseljenom mjestu Alibegovci djecu uči jedna učiteljica/učitelj bilo da je Hrvat ili Bošnjak, i sva djeca su zajedno, uz poštivanje nacionalne grupe predmeta.

Našoj bošnjačkoj zajednici radimo rasvjetu, popravljamo prometnice, pomažemo i kod vjerskih objekata poput mezarja i slično.

Neka Vam je na sramotu ovakav Vaš istup, načelniče Huskić. Nadamo se kako će potrebu za istinskim dobrosusjedskim odnosima cijeniti i većina Vaših sugrađana, naših susjeda, koji kao brojniji trebaju imati senzibilitet za Općinu Usora koja je većinski nastanjena Hrvatima. Nažalost, mi smo tek „kap“ od 6 tisuća stanovnika. Pitamo se koliko bi vam tek smetali da nas je 60 tisuća.

Naše reagiranje ćemo proslijediti i OHR-u i tražiti zaštitu u smislu očuvanja nacionalne tolerancije ovih prostora koja ni u ratu nije bila narušena. Vaše riječi „Ima li lekcija koje i danas učimo ili nismo naučili?“ su zabrinjavajuće, jer upućuju na dodatno međunacionalno distanciranje, stvaranje nepovjerenja i neprijatelja, dok se istovremeno zagovara zajednička država ravnopravnih naroda i građana. Je li realno očekivati bilo kakve pomake, dok se istovremeno uništava povjerenje i suživot, stoji u reagiranju Općinskog odbora HDZ BiH Usora.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara