Promjene ili status quo, trećega nema

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

 

U susret izborima za Hrvatski sabor

Tjedan je dana do početka izborne šutnje. Petoga sljedećeg mjeseca održat će se izbori za HDZHrvatski sabor koji će odrediti smjer državne politike sljedeće četiri godine.

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, zbog koje će vjerojatno nešto manji broj ljudi izići na izbore, što odgovara velikim strankama s jakom infrastrukturom, teško je davati bilo kakve egzaktne prognoze rezultata izbora.
Kako stvari sada stoje čini se da će HDZ pojedinačno osvojiti najveći broj mandata, ali da će Restart koalicija s nekoliko mandata više predstavljati relativnog pobjednika izbora.

Domovinski pokret Miroslava Škore nedvojbeno će predstavljati treću najsnažniju političku grupaciju. Petnaest mandata vjerojatno je minimalan broj koji će Domovinski pokret dobiti, a sve preko 20 mandata značilo bi odličan rezultat. Jedno je, međutim, sigurno: bez Domovinskog pokreta teško će se sastaviti nova vlada.

Na desnome spektru imamo i Desnu ligu, koaliciju NHR-a, HSP-a i Generacije obnove. Šteta što ova grupacija ne Restartrizlazi u okviru Domovinskog pokreta jer bi njezino sudjelovanje u DP-u značilo nekoliko dodatnih mandata.

Most, koji se u posljednje vrijeme sve više profilira kao demokršćanska i konzervativna stranaka, može računati na 5 mandata, a u nekim projekcijama i na više.

Da su Domovinski pokret, Desna liga i Most zajedno izišli na izbore sinergijski efekt vrlo bi vjerojatno značio 30, a možda i više mandata. No tko zna, možda će poslijeizborna konfiguracija biti takva da se ne će moći sastaviti vlada što bi nas moglo odvesti do novih izbora. U tome slučaju možda nas očekuje i šire okupljanje na desnome spektru kad se vidi hoće li doći do rasipanja glasova.

Iako će Restart koalicija vjerojatno predstavljati relativnog pobjednika izbora, čini se da je postizborni koalicijski Domovinski pokret MSpotencijal Restarata vrlo ograničen i vjerojatno će se svesti na manjince i nekoliko mandata ekstremne ljevice.

U posljednje vrijeme dosta se govori o mogućoj koaliciji HDZ-a i Domovinskog pokreta kao o realnom rješenju. No nije sigurno da će i ove dvije stranke moći sastaviti Vladu. Most je kao uvjet za bilo kakav razgovor o sastavljanju vlade postavio raspisivanje referenduma o Istanbulskoj konvenciji i Izbornome zakonu, a manjinci i Škorina opcija teško će se naći za istim stolom. Novi izbori u tome slučaju nisu nemogući.

HDZ posljednjih tjedana često napada Domovinski pokret (naravno, ovi im ne ostaju dužni), no da nije došlo do formiranja IzboriDP-a vjerojatno bismo imali scenarij iz 2011. godine. Tada je došlo do apstinencije i propadanja glasova jer birači desne političke opcije nisu htjeli više dati glas HDZ-u, a nije postojala bilo kakva koherentna desna opcija koja je imala izglede. Domovinski pokret, Most i Desna liga sada će pokupiti te glasove.

Je li moguća velika koalicija? Mišljenja sam da nakon izbora 5. srpnja ta opcija ne će biti realna, taman kad bi se u tom smjeru i radili pritisci iz Bruxellesa. I HDZ i SDP su svjesni dvije činjenice: 1.) da bi ih odluka o velikoj koaliciji koštala kod birača, 2.) da bi takva koalicija vjerojatno pukla u nekome trenutku i da bi na sljedećim izborima platili cijenu takve koalicije. K tome, teško da bi HDZ ikada pristao na veliku koaliciju kao manji partner. Velika koalicija mogla bi postati realnom opcijom tek ako se i nakon eventualnih ponovljenih izbora ne bi mogla složiti „stabilna“ vlada.

Kako god, na biračima je da odluče žele li promjene ili status quo. Trećega nema.

 

Davor Dijanović/HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)