Izetbegović ponovo izmišlja četvrti narod, koji bi trebao ograničiti konstitutivnost Hrvatima

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

 

 

U emisiji „Dobar dan BiH“ televizije “Hayat” gostovao je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda BiH. Govorio je o brojnim političkim pitanjima u BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Upitan je li njegovo političko savezništvo s Komšićem jednako snažno nakon potpisivanja sporazuma u Mostaru, kako što je bilo do tada, Izetbegović je odgovorio potvrdno.

– Da. Prije sastanka s Čovićem ja sam se vidio s Komšićem, i to redovito radim. Potrudit ću se da SDA zauvijek ima partnera među ljevičarima, u četvrtom bloku. Uvijek ćemo težiti da imamo takvog partnera, neću dopustiti da se olako raziđemo s Komšićem. Taj četvrti politički narod u BiH će uvijek biti za BiH, NATO put, EU put, zato ćemo uvijek gledati da širimo suradnju među ljevičarima – rekao je Izetbegović.

Milorad Dodik je reagirao i rekao da nije zadovoljan pozicioniranošću Srba u potpisanom sporazumu. Upitan što ako Dodik odbije podržati izmjene Izbornog zakona za Mostar, Izetbegović je odgovorio kako misli da lider SNSD-a to neće uraditi.

– Mislim da to neće uraditi, i da ga neće ohrabriti iz Međunarodne zajednice. Mislim da se neće igrati s time da poništi ovakav napor. Njima su u Mostaru zajamčena 4 mjesta, a mogu imati i više. Uvijek mogu dobiti nešto više od onoga koliko ih ima u Mostaru. Mi ćemo se uvijek truditi da SDA ima zadovoljne Srbe u Mostaru – odgovorio je Izetbegović.

Dodik možda neće podržati sporazum u Parlamentu, a Čović je već govorio da neće podržati imenovanje Selme Cikotića na poziciju državnog ministra sigurnosti – očekujete li ipak dovoljnu podršku za ovo imenovanje, bilo je jedno od pitanja Izetbegoviću.

– Mislim da će to i HDZ podržati, mislim da Čoviću treba suradnja s Bošnjacima, a ne problemi. Ima neke ambicije i ne bi trebao kvariti odnose s nama. Mislim da će biti imenovan Selmo Cikotić – kazao je lider SDA.

SDA je pozvala bivšeg ministra Radončića da ostane u državnoj vlasti – on ju je ipak napustio, dok je na nižim razinama SDA u koaliciji sa SBB-om. Upitan jesu li ti odnosi stabilni, Izetbegović je odgovorio:

– Nadam se da jesu, mada uvijek imaju ljudi koji truju odnose između mene i gospodina Radončića. Mislim da su velike šanse da ostatak federalne vlasti ostane, tu je nekih 90 posto vjerovatnosti. Netko tu ne miruje i pokušava da razori naše odnose, a to rade oni kojima smeta sloga kod Bošnjaka. To se radi desetljećima kada su naši odnosi u pitanju – kazao je Izetbegović.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori