SVETAC DANA “Sveti Ivan Fisher i Thomas More”

Vrijeme:1 min, 49 sec

Mučenici reformacije i savjesti.

22. LIPNJA

Danas slavimo Ivana Fishera, biskupa i Thomasa Morea, engleskog državnika, kao mučenike savjesti i reformacije.

U šesnaestom je stoljeću engleski kralj Henrik VIII., nemajući muške djece s prvom suprugom Katarinom Aragonskom, odlučio potražiti razvod kako bi se mogao oženiti drugom ženom i tako dobiti željenog nasljednika. Sve molbe i pokušaji da od pape dobije poništenje prvoga braka pokazale su se uzaludnima, pa se Henrik odlučio proglasiti glavom Engleske Crkve i prekinuti s papom. Usput se riješio i prve supruge. Svatko tko se usprotivio Henriku mogao je računati na progonstvo i smrt.

Ivan Fisher bio je biskup Rochestera, najsiromašnije biskupije u Engleskoj. Bio je veliki učenjak, humanist, sveučilišni profesor i ispovjednik kraljeve majke. Na procesu koji je kralj pokrenuo pred sudom, i kojemu je predsjedao papin legat, jedini je hrabro branio kraljicu Katarinu. I u parlamentu je snažno branio slobode Crkve od uplitanja svjetovnih vlasti. Usprotivio se i Henrikovom uzimanju naslova “vrhovne glave Crkve u Engleskoj”. Sve ovo pribavilo mu je neprijateljstvo kralja Henrika. U travnju 1534. je, zajedno s Tomom Moreom, odbio položiti prisegu kralju kao glavi engleske Crkve te je uhićen i bačen u zatvor, iako je već bio ozbiljno bolestan. Papa ga je sljedeće godine proglasio kardinalom. To je još više razgnjevilo kralja te je Ivan 17. lipnja 1535. osuđen na smrt i smaknut odsijecanjem glave u londonskom Toweru.

Sin bogate trgovačke obitelji, sjajan humanist, prijatelj Erazma Roterdamskog i pisac filozofskih djela, Thomas More stupio je u kraljevu službu i istaknuo se na diplomatskom polju. Imao je brojnu obitelj te su mu i kćeri bile sjajno obrazovane, što je u ono doba bila rijetkost. Na kraju je Toma vlastitim zaslugama postao najvišim kraljevim službenikom, engleskim kancelarom. I on se, kao i Ivan Fisher, usprotivio kraljevom razvodu i odvajanju Crkve od Rima. Dao je ostavku na kancelarski položaj, ne htijući položiti prisegu kralju kao glavi engleske Crkve. Ubrzo je uhićen, zatvoren i osuđen na smrt. Pogubljen je odsijecanjem glave na današnji dan 1535.

Ivan Fisher i Thomas More proglašeni su blaženima 1886., a svetima 1935. Obojice se spominjemo na današnji dan. Toma je zaštitnik odvjetnika, posvojene djece, javnih službenika i političara.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori