Željko Maršić – Zenga: Plenković zatajio službeni Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve. (20. lipnja 1928.)

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

 

Podsjećam, to su hrvatski zastupnici, žrtve velikosrpskog, terorističkog, skupštinskog atentata, Stjepan Radić, Pavao Radić, Ivan Pernar, Đuro Basariček, Ivan Granđa.

Hrvatski sabor je 2015., skoro jedoglasno (uz jedan suzdržani glas) usvojio odluku kojom 20. lipnja proglašava Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve. Žrtve pokolja u beogradskoj skupštini 1928.

Bjesomučno velikosrpsko ubojstvo hrvatskih zastupnika obilježilo je hrvatsko-srpske odnose u bliskoj prošlosti a obilježava ih i danas. Posljedice zaborava te imbecilnog ignoriranja istine osjećali smo u devedesetim, kada smo razoružani Račanovom izdajom, ostavljeni na milost i nemilost srbijanskom agresoru i njegovim metastazama.

Danas, nažalost, opet svjedočimo ignoriranju političke stvarnosti i mogućih događaja u budućnosti. Hrvatske političke, znanstvene, umjetničke i obrazovne strukture u poziciji vlasti, svjesno skrivaju istinu, vjerujući kako je to put u sretnu budućnost.

Kratka analiza jučerašnjeg dana pokazuje da je ovaj monstruozan dokaz velikosrpskih stremljenja obilježila tek emisija Tv kalendar na HTv-u.

U dnevniku državne televizije niti jedne riječi o neviđenom političkom pokolju nad parlamentarnim zastupnicima samo zato što su Hrvati.

Predsjednik države,Zoran Milanović je događaj i dan sjećanja prešutio.

Predsjednik vlade Andrej Plenković nije položio vijence niti organizirao konferenciju za medije.

Na službenoj stranici Vlade RH ni spomena o službenom danu sjećanja.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković također mudro šuti o događaju i danu sjećanja koji je proglasila institucija na čijemu je čelu.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nije organizirala nikakav znanstveni skup niti se oglasila.

Hrvatski institut za povijest kao da ne postoji.

Niže razine vlasti i institucija poslušno, kao guske u magli, slijede svoje predvodnike i mučki šute.

I tako misle odgajati nove generacije. Na šutnji, neistinama, parolama i zaplotnjačkim politikama.

Matoš bi u očaju zavapio: “Hrvatske ih sise mlijeko razgubalo!”

 

Željko Maršić – Zenga/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori