VELIKI VAL ILEGALNIH MIGRANATA/Dramatično stanje s migrantima, traži se zatvaranje granice, RS šalje i policajce

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

 

Zbog prisutnosti većeg broja ilegalnih migranata iz dana u dan usložnjava se sigurnosno stanje u BiH, a sve su češće i incidentne situacije, pri čemu migranti više ne prezaju ni od napada na policijske službenike. Nervoza zbog nemogućnosti daljnjeg prolaska na Zapad čini se da raste, a relaksacija mjera uvedenih zbog pandemije mogla bi rezultati i još snažnijim pritiskom ilegalnih migranata na istočnu granicu, piše Večernji list BIH.

Bilo i potezanja oružja

U cijeloj priči sve su glasniji zahtjevi za ojačavanjem granice, pa je tako član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao kako je Republika Srpska zainteresirana za hermetičko zatvaranje granica za migrante i za njihovu žurnu deportaciju iz BiH. Ova poruka dolazi samo dan nakon incidentne situacije u kojoj je skupina migranata, koristeći vatreno oružje, pobjegla prilikom policijske intervencije u mjestu Klašnice kod Banje Luke. Sve se dogodilo prilikom intervencije policijske patrole Policijske uprave Banje Luke u mjestu Klašnice, nakon što je prijavljeno da se u napuštenoj kući u tom naselju nalaze migranti.

“Prilikom dolaska policijske patrole skupina migranata uspjela je pobjeći u nepoznatom smjeru uperivši pištolj prema policijskoj službenici”, navela je Miljanović. No, brzom akcijom u kojoj su sudjelovali službenici Policijske uprave Banje Luke, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS-a i Helikopterskog servisa, migranti su otkriveni i privedeni. S obzirom na složeno stanje, kao i manjak službenika koji trebaju pokrivati 650 kilometara dugu granicu na istoku BiH, predsjedatelj Koordinacijskog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorija RS-a Darko Ćulum izjavio je kako će Republika Srpska uputiti dodatne policijske snage kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od ulaska migranata.

Potvrdio je kako su trenutačno kao ispomoć angažirana 52 pripadnika MUP-a Republike Srpske, a izdvojit će ih još do 30 kako bi se pomoglo u osiguravanju kritičnih zona na granici. Takve zone nalaze se posebno na prostoru Zvornika i Foče. “Nakon dosta mirnije situacije u ožujku, travnju i svibnju, ponovno imamo veći priljev migranata. Svaki dan evidentiramo ih između 150 i 200. Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima kada je migrant potegnuo pištolj na našeg policajca koji je s druge strane reagirao kako treba”, rekao je Ćulum za Glas Srpske.

Stanje je zabrinjavajuće i u nekim dijelovima Federacije BiH, a posebice na prostoru Unsko-sanske županije. Tamo su pripadnici županijskoga MUP-a po nalogu Općinskog suda u Bihaću izvršili pretres migrantskog centra Bira radi pronalaska predmeta koji se dovode u vezu s izvršenjem određenih kaznenih djela.

Tom je prilikom kod jednog migranta pronađena manja količina opojne droge kanabis i on je lišen slobode. Zataknuto je i 15 osoba koje nisu posjedovale identifikacijske iskaznice ovog migrantskog centra, tako da su one premještene u prihvatni kamp na lokaciji Lipa. Ispred privremenog prihvatnog centra Bira pronađeno je 11 ilegalnih migranata bez osobnih dokumenata, koji su također transportirani u migrantski centar na Lipi.

Pritisak stalno raste

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić prije nekoliko dana za Večernji list kazao je kako je ublažavanjem restrikcijskih mjera sve veći broj nezakonitih migracija, a najveći pritisak na ulasku u BiH zabilježen je na području Postrojbe Granične policije Zvornik.

Prema dosadašnjim statističkim podacima Granične policije, posebno u svibnju i početkom lipnja, evidentno je da se ponovno intenziviranje nezakonitih migracija može očekivati i u idućim mjesecima, kazao je on, dodavši kako Granična policija kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija i poduzima mjere i aktivnosti u skladu sa zakonskim propisima i vlastitim planovima. U skladu s tim kontinuirano se obavlja privremeni interni premještaj, kao i izvanredno angažiranje policijskih službenika u postrojbe koje su najviše izložene migracijskom pritisku.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori