G. Borić: Njemačka se do sada uspješno bori protiv korona virusa

Vrijeme:10 min, 17 sec

Korona virus u Njemačkoj

Hrvatski šekspirolog i političar Vinko Krišković objavio je početkom 20. stoljeća zbirku eseja Gojko Boricpod nazivom ‘Anglia docet’, Engleska podučava, u kojima je uvjerljivo objašnjavao uspjehe britanske demokracije. No na početku 21. stoljeća pokazalo se da je britanska demokracija naveliko zakazala kad je pod njezinim okriljem tanka većina Ujedinjenoga Kraljevstva odlučila napustiti Europsku uniju, što će se bilo kad pokazati katastrofalnim kako za Britance tako i za EU. S druge, pak, strane, Njemačka je u 20. stoljeću izazvala dva krvava rata koji su bili više nego strašni za Europu i nju, ali je iz svoje povijesti očito mnogo toga naučila tako da danas važi kao jedna od najstabilnijih demokracija u svijetu. Sve rečeno možemo dovesti u vezu s pandemijom korona virusa u kojoj su se Britanci, ali i još neke nacije kao talijanska, španjolska i švedska, naveliko prevarile glede njezine opasnosti i stoga plaćaju veliki danak u mrtvima, oboljelima i gospodarskom nazadovanju, dok je Njemačka do sada vrlo dobro prošla u sučeljavanju s tom pošasti pa njezine korake prema ozdravljenju možemo smatrati poučnima za sve zemlje u Europskoj uniji ili kratko rečeno ‘Germania docet’, Njemačka podučava.

Prema nekim tvrdnjama iz navodno pouzdanih izvora, američke i njemačke obavještajne službe dobile su informacije već krajem prošle godine da se u kineskom višemilijunskom gradu Wuhanu dogodilo nešto nepredvidivo i vrlo opasno s korona virusom koji je bio poznat otprije, ali od tada do danas nisu pronađeni lijekovi protiv njega kakvi su bili uobičajeni kod ostalih gripa, pa je stoga tvrdnja da je bolest uzrokovana korona virusom samo jedna obična influencija bila neoprezna, premda samo početna zabluda nekih naših i inozemnih liječnika bez uvida u stvarnu Koronaopasnost ovoga virusa koji napada sve vitalne organe čovjeka. Riječ je o u novije doba neviđenoj pandemiji koja je zahvatila sve kontinente i bila uzročnikom milijuna zaraženih i stotina tisuća mrtvih. Premda su imale upozorenje svojih tajni službi glede Wuhana, mnoge vlade, pa ni njemačka, nisu u početku shvatile svu opasnost ove pošasti te su, osim toga, namjesto zajedničkih koraka poduzimale različite mjere u njezinu suzbijanju, od kojih su neke bile neuspješne, ali i uspješne, kao one njemačke vlade. Tvrdnja da je u ovoj borbi protiv korona virusa zatajila Europska unija ne piju vodu jer ona nije mjerodavna za suzbijanje pošasti, sve je u nadležnosti nacionalnih država, pa čak i pojedinih njihovih pokrajina, što je potvrda supsidijarnosti na kojoj se zasniva djelovanje EU. No ‘profesionalni’ kritičari Unije to ne žele shvatiti i prihvatiti, dok su se mnogi dali zavarati tvrdnjama zagovornika teorija zavjere o kojima će kasnije biti riječi.

Njemačka je od početka imala dovoljno sredstava za borbu protiv korona virusa

Za razliku od drugih industrijskih nacija u Europi, Njemačka se pravovremeno opskrbila vlastitim respiratorima i NJemačkaposebnim krevetima za bolesnike od koronavirusa, ali nedostajale su joj maske koje je grozničava naručivala, posebice u Kini, no dolazile su sa zakašnjenjem premda to nije bitno ugrozilo stanje na fronti protiv korone. U Njemačkoj je jedna tvornica koja je bila pred zatvaranjem prije godinu dana, odjednom razvila veliku proizvodnju respiratora i specijalnih kreveta te ima goleme narudžbe ne samo iz zemlje nego i cijeloga svijeta. U toj tvornici konstruirani su i najučinkovitiji modeli respiratora. U prvim tjednima borbe na fronti protiv koronavirusa Njemačka je počinila pogrješku kad je niječno odgovorila na zamolbu Italije da joj pošalje respiratore, specijalne krevete i maske što je izazvalo revolt u toj inače prijateljskoj zemlji, ali se Berlin brzo snašao i poslao zrakoplove Bundeswehra da iz Lombardije prebace u Njemačku nekoliko teško oboljelih Talijana što je donekle popravilo negativan dojam predhodne „egoistične“ odluke. Inicijativa Njemačke i Francuske da se u svrhu svladavanja korona krize privredi stavi na raspolaganje 500 milijarda eura nije naišla na odobrenje nekih država Europske unije pa će o tomu uskoro biti još mnogo govora, no to je stara boljka Unije da sve važnije odluke moraju pojedinačno odobriti sve njezine članice. Budući da je i Njemačkoj košulja bliža od kaputa, njezina je Vlada odobrila 130 milijarda eura za oživljavanje domaćega gospodarstva koje trpi velike gubitke zbog pošasti korona virusa.

U Njemačkoj ima dovoljno bolnica i kreveta za sve oboljele od korona virusa

U Njemačkoj se odavno raspravljalo o tomu kako bi trebalo ukinuti gotovo 50 posto bolnica u privatnome vlasništvu jer nisu ekonomične. Bogu hvala, ostalo se pri diskusijama pa se sad vidi da je, navodno, prevelik broj bolnica itekako dobrodošao za smještaj zaraženih od korona virusa. Kao i u drugim zemljama EU, i u Njemačkoj je odmah nakon prvih oboljenja država stupila u prvi plan borbe za ozdravljenje zaraženih i sprječavanje širenja pošasti, naravno uz pomoć stručnjaka, u prvome redu iz glasovitoga Instituta Robert Koch, koji odavno savjetuje vladu. Odjednom su se u medijima pojavili i drugi brojni eksperti sa svojim savjetima kako se boriti protiv ove pandemije, ali zajednički nazivnik u stručnim procjenama opasnosti od korona virusa još nije pronađen. U prvi plan stupila je savezna kancelarica dr. Angela Merkel koja se obratila naciji preko javne televizije, po prvi put izvan uobičajenih javljanja za Božić. Budući da je po struci fizičarka, koristila se popularno-znanstvenim rječnikom razumljivim i tzv. običnim ljudima, što su pohvalili inozemni mediji. Ona je na kraju svoga prvog obraćanja naciji u svezi s korona krizom zauzela vrlo strog stav rekavši da je ova epidemija vrlo opasna i da se građani moraju pridržavati mjera koje je naredila Vlada. Policija je dobila Koronazadatak da prati poštivanje navedenih mjera, a oni koji bi ih kršili, bili su kažnjavani visokim novčanim globama. Od tih mjera treba spomenuti, među ostalima, pridržavanje tzv. društvenoga odstojanja od 1,5 do 2 metra, zatvaranje dječjih vrtića i škola, nošenje maski u zatvorenim prostorijama, dragovoljnu izolaciju u stanovima i kućama, poštivanje pooštrenih higijenskih običaja, izbjegavanje korištenja javnih prometnih sredstava i, ne na posljednjem mjestu, brzo obraćanje zdravstvenim ustanovama pri pojavi prvih simptoma oboljenja od korona virusa, znanstveno nazvana kraticom SARS-CoV-2.

U usporedbi s drugim zemljama EU, u Njemačkoj se broj oboljenja postupno smanjivao zahvaljujući brzom reagiranju zdravstvenoga sustava i vjerojatno disciplini građana pri pridržavanju Vladinih mjera. Ali pošast još nije prošla, pojavljuje se na nekim neuralgičnim točkama, primjerice u mesnoj industriji u kojoj rade stranci smješteni u prenatrpanim kućama s nehigijenskim uvjetima, što je Vlada već uočila i namjerava poduzeti uklanjanje tih neprilika. No javili su se i neki političari kao gradonačelnik Tübingena Boris Palmer (Zeleni) koji je izjavio kako se mjere spašavanja od pošasti ne bi trebale odnositi na starije pacijente s prethodnim bolestima „jer će oni i tako uskoro umrijeti“, što je izazvalo zgražanje javnosti, ali ga njegova stranka nije izbacila iz svojih redova. Uostalom, sve su Vladine mjere povezane s vremenski određenim svladavanjem korona virusa što znači da će biti ukinute kad bolest više ne bude opasna i za posebno ugrožene skupine građana. Usporedno s uspješnim mjerama Vlade, formirale su se skupine građana koje su dragovoljno nudile svoje usluge ugroženima od virusa, primjerice pri kupovini živežnih namirnica, obavljanju kućnih poslova i praćenju do liječnika, što je izazivalo divljenje medija i dugo će služiti kao uzoran primjer međugeneracijske solidarnosti pod sloganom – Mladi pomažu starijima.

U kampanju protiv virusa odmah se uključila Angela Merkel

Šefica njemačke vlade Merkel, koja se zapravo nalazi na zalasku svoje političke karijere, razvila je veliku dinamiku u sastajanju s domaćim i stranim političarima u svezi s pandemijom korona virusa, što je naveliko pridonijelo njezinoj popularnosti. U suradnji s predsjednicima vlada saveznih pokrajina ona neprekidno radi ne samo na fronti borbe protiv virusa nego i glede poduzimanja financijskih koraka u svrhu zaustavljanja pada gospodarskoga razvitka zemlje koje Merkelveć nagovještavaju poduzetnici i stručnjaci, ali i savezna ministarstva u Berlinu, no to je uobičajena njemačka panika kojoj se inozemstvo neprekidno čudi jer nije posve opravdana.

Nitko još ne zna točno kolike će gubitke morati pretrpjeti njemačko gospodarstvo zbog pošasti od korona virusa. Ostaju samo privremene procjene, a i one su dovoljno zastrašujuće. Savezno ministarstvo financija priopćilo je da će samo ove godine u usporedbi s prošlom biti uknjižen manjak od poreza u visini od 81,5 milijarda eura. Prognoze za iduće godine također su mračne pa se računa da će država god. 2024. izgubiti oko 316 milijarda eura više nego što je predviđeno. Ovogodišnje sveukupne ekonomske djelatnosti smanjit će se za 6,3 posto. Ministarstvo financija predviđa da će troškovi u svezi s pošasti od korona virusa iznositi samo ove godine 453,4 milijarda aura. Tome trebaju pridonijeti državna jamstva gospodarstvu u visini od 800 milijarda eura. Razvidno je da njemačko gospodarstvo može snositi te troškove, ali to mu je veliki udarac jer je Vlada u Berlinu već nekoliko godina nastojala uravnotežiti dobitke i izdatke u državnome proračunu, popularno nazvano „crna nula“, no od toga ne će biti ništa. Njemačka će se vlada zadužiti za vlastite potrebe zemlje, a riječ je o milijardama eura, ali i za izdatke u korist Europske Unije, no na to trebaju pristati sve članice Unije, što je vrlo teško postići. Tome se za sada odupiru upravo neke bogatije zemlje EU.

Prosvjedi protiv Vladinih mjera i teorije zavjere

Vlasti u Berlinu donijele su odluke o opuštanju strogih mjera u borbi protiv korona virusa pa se život u ovoj zemlji pomalo normalizira tako da je sve udaljeniji od talijanske i španjolske strogoće s jedne i sve sličniji švedskoj opuštenosti s druge strane. Neke njemačke tvrtke nalaze se među oko 130 farmaceutskih laboratorija diljem svijeta koji najavljuju serum protiv ovoga opasnog virusa. Tvrde da bi lijek mogao biti odobren za uporabu krajem ove ili početkom iduće godine, a do tada će u Njemačkoj pomalo popuštati ‘uzde’ vladinih zaštitnih mjera, no manji dio stanovništva nije zadovoljan tim ‘polaganim’ tempom pa već nekoliko tjedana prosvjeduje na trgovima i ulicama većih Merkelgradova protiv ‘ograničavanja ustavom zajamčenih prava na slobodu kretanja’, kako organizatori prosvjeda nazivaju svoje mitinge. Vlada je zabrinuta da bi ovi prosvjedi mogli prerasti u nasilne manifestacije slične onima od prije nekoliko godina pod kraticom ‘Pegida’ koja prevedena na hrvatski pod punim imenom glasi ‘Patrioti Europe protiv islamizacije Zapada’, što je ponikla u istočnoj Njemačkoj u kojoj gotovo nema muslimanskih došljaka, ali se javlja strah od njih. Oba prosvjedna pokreta temelje se na iracionalnim teorijama zavjere koje su opasne baš zato što zvuče kao da su moguće premda za njih nema nikakvih dokaza. Riječ je o tome da su ljudi bliski američkom multimilijunašu Billu Gatesu (Microsoft) već kupili patent za cjepivo protiv korona virusa u koje će biti ugrađen mikročip za ‘totalnu kontrolu’ nad ljudima diljem svijeta, premda u Njemačkoj postoji dragovoljnost glede cijepljenja. Gates je samo predložio, uostalom kao i njemački ministar zdravstva Spahn, da oni koji su već cijepljeni protiv virusa dobiju odgovarajući dokument o imunitetu, i ništa više, no to je samo prijedlog o kojemu raspravlja nevladino Etičko vijeće i zakonski još nije propisan. Druga navodna zavjera odnosi se na kineske elektronske stupove 5G koji, navodno, prenose korona virus što je tehnički apsolutno nemoguće, ali zvuči opasno pa su nepoznati fanatici srušili neke stupove u Engleskoj. Na žalost, među njemačke prosvjednike protiv Vladinih mjera umiješali su se lijevi i desni ekstremisti koji proteste pokušavaju iskorištavati za svoje prevratničke ideje. A kad se usporede brojke oboljelih i preminulih od koronavirusa u Njemačkoj s onima u Italiji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj, one su naveliko u korist Njemačke. No prosvjednici u ovomu slučaju, kako kaže narodna izreka, ne vide šumu od stabala.

Evo, kako jedan njemački novinar uspoređuje glede rečenoga prilike u Italiji i Njemačkoj: ‘Uostalom i u Italiji se prosvjeduje. Ali demonstranti se ne bore protiv navodne diktature nego radi toga što državne potpore sporo dolaze nakon višemjesečnoga čekanja. I ovdje postoje zabrinuti građani, no oni se ne boje Billa Gatesa ili 5G-emisionih stupova nego da ne će moći plaćati hranu i stanarinu… U Njemačkoj se dobro živi. Dok je u Italiji narodno gospodarstvo uglavnom umrtvljeno, u Njemačkoj mnoge tvornice i dalje mogu proizvoditi. Unatoč tome, Savezna je vlada odobrila jedan velikodušni program njihova spašavanja. Riječ je o svotama o kojima Talijani mogu samo sanjati. Oni uopće ne sumnjaju u to tko će izaći kao pobjednik iz ove krize – kao i onih predhodnih – naravno sjeverni susjed. Ne spadam među ljude koji se u inozemstvu stide poradi svojih sunarodnjaka, ali trenutačno mi nije lako simpatizirati Nijemce’, piše dopisnik njemačkoga tjednika ‘Der Spiegel’ u Rimu Frank Hornig. Kao i u mnogim drugim društvenim neprilikama, Nijemci ponovno pušu na hladno, premda konkretne brojke, i u borbi protiv pandemije korona virusa, govore u njihovu korist.

 

Gojko Borić/Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)