DISKRIMINACIJA: Hoffman nije mogao u Odbor samo zato što je Hrvat

Vrijeme:2 min, 10 sec

 

Ured ombudsmana u BiH početkom ovoga mjeseca zatražio je od Ministarstva sigurnosti BiH da im dostavi dodatne informacije o tome zašto su uopće spriječili savjetnika ravnatelja Granične policije BiH Svevlada Hoffmana da se kandidira u Odbor za žalbe policijskih službenika samo zato što je Hrvat.

Naime, Hoffman je 13. ožujka predložen za člana Odbora za žalbe policijskih službenika s obzirom na to da ispunjava opće i posebne uvjete, a kojega imenuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, piše Večernji list. Prethodno je prijedlog o njegovu imenovanju dostavila Granična policija BiH. Naime, jedno mjesto u ovome odboru ostalo je ispražnjeno nakon što je ranije imenovani član Semir Pašanbegović prestao biti član Odbora zbog odlaska u mirovinu.

Neprihvatljivi pritisak

Nedugo nakon toga Granična policija BiH primila je odluku Ministarstva sigurnosti BiH kojom se eliminira Hoffmana iz daljnje procedure na temelju njegove pripadnosti hrvatskom konstitutivnom narodu. Hoffman nam je tu informaciju potvrdio Večernjem listu.

U dopisu je naveo kako ga se diskriminira “sukladno članku 3., stavku 1. Zakona o zabrani diskriminacije i dovodi neposrednim diskriminiranjem u nepovoljan položaj isključivo zato što pripada hrvatskom narodu, a ne narodu kojemu pripada ministar”.

Kako bi Ministarstvo donijelo takvu odluku, moralo je dobiti podatak o nacionalnoj pripadnosti samoga Hoffmana. Tako je 7. veljače i 11. istog mjeseca tražen podatak kojem konstitutivnom narodu pripada, a što pak Ministarstvo nije imalo pravo s obzirom na to da je riječ o osobnom podatku.

Granična policija BiH najprije je 11. veljače upozorila Ministarstvo sigurnosti da nominirane prijedloge za izbor članova Odbora za žalbe policijskih službenika nije dostavila temeljem nacionalne pripadnosti, već isključivo na temelju stručnih kriterija policijskih službenika, ali s obzirom na upornost i ustrajnost da se službenim putem dođe do informacije o nacionalnoj pripadnosti, Granična policija bila je prisiljena dostaviti traženi podatak. Naime, Zakonom o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH određena je zastupljenost konstitutivnih naroda, a u sadašnjem sastavu Odbora zastupljeni su svi narodi pa su tamo po dvojica Hrvata, Srba i Bošnjaka. Istodobno valja reći da se zakonom ne propisuje omjer nacionalne zastupljenosti Odbora.

Pogrešni propisi

Unatoč svemu tome, Ministarstvo je inzistiralo da se umjesto Pašanagića imenuje Bošnjak, čime se diskriminira Hoffmana. Navodi se kako se ministar sigurnosti pogrešno pozivao na Zakon o neovisnim i nadzornim tijelima policijske strukture koji propisuje da sva prijeporna ili pitanja koja nisu definirana propisuje Zakon o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH i Zakon o upravi. To je zbog toga što Odbor za žalbe policijskih službenika “niti je ministarstvo, niti upravna organizacija, niti ga imenuje Parlamentarna skupština, nego Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH”.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)