Deutsche Welle: Kritike zbog sankcija SAD-a Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu

0

 Sukob SAD-a i EU-a zbog MKS-a

 

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da odobri mogućnost sankcioniranja osoblja Međunarodnog kaznenog suda (MKS) koje provodi istragu nad pripadnicima američke vojske i obavještajnih službi zbog mogućih ratnih zločina u Afganistanu, objavljena je krajem nedjelje. Trumpovom odlukom se omogućuje Medjunarodni kazneni sudblokiranje imovine zaposlenih u sudu koju oni imaju u Sjedinjenim Američkim Državama, te se otvara mogućnost da se njima kao i članovima njihovih porodica zabrani ulazak u SAD.

U svojoj reakciji na tu odluku američke administracije je Sud, koji ima 123 države članice, priopćio je da čvrsto stoji iza svog osoblja ostajući nepokolebljiv u posvećenosti nezavisnom i nepristranom izvršavanju mandata koji mu dodeljuje Rimski statut utvrđen u osnivačkom ugovoru. U priopćenju se navodi da napad na Međunarodni kazneni sud u Den Haagu predstavlja “napad na interese žrtava zločina i na mnoge kojima on predstavlja posljednju nadu u pravdu”.

SAD nikada nisu bile članice Suda

Haaški sud je osnovan 2002. godine za kazneno gonjenje ratnih zločina te zločina protiv čovječnosti i genocida na mjestima gdje se počinioci inače ne mogu suočiti s pravdom. Sjedinjene Države nikada nisu bile članice MKS-a.

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je sud bio neuspješan i neefikasan u procesuiranju ratnih zločina, SADte da će Sjedinjene Države kazniti zaposlene u MKS-u za bilo kakvu istragu ili gonjenje Amerikanaca u Afganistanu. On je dodao da bi im se moglo zabraniti i kazneni progon Izraelaca zbog navodnih zlostavljanja Palestinaca.

Borell zabrinut

Europski povjerenik za vanjsku politiku Josep Borell je izjavio je da je “vrlo zabrinut” zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa. On je najavio da će EU razmotriti sve impllikacije te odluke te da će se o tome razgovarati na sastanku Savjeta ministara vanjskih poslova EU-a, koji će održati video konferenciju u ponedeljak 15. lipnja. Prema navodima iz diplomatskih izvora, predviđen je i razgovor s američkim državnim tajnikom Pompeom.

Borell je rekao i da EU snažno podržava MKS, jer je on odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju međunarodne pravde i pri sankcioniranju nekih najtežih međunarodnih zločina.

 

Deutsche Welle/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara