Pupovčeva kampanja za još jedan mandat

Vrijeme:2 min, 42 sec

Salva novih optužbi na račun hrvatskog društva

Ni nakon pet godina nisu nađeni autori svastike na Poljudu, a po sličnom obrascu dogodili su se još neki incidenti u Hrvatskoj kojima nikad nije nađen krivac. Milorad PupovacNakon što su neke stranke uputile jasnu poruku da ne će nakon izbora koalirati s Pupovčevim SDSS-om, dva nova slučaja s transparentom i grafitom u Zagrebu pune naslovnice hrvatskih medija.

Svastika na Poljudu imala je izuzetno teške konotacije i cilj joj je bio kompromitirati Republiku Hrvatsku na međunarodnom planu i Hrvatsku nogometnu reprezentaciju kao jedan od neprepoznatljivijih hrvatskih izvoznih proizvoda. Ta reprezentacija unatoč svemu postala je viceprvak svijeta, a Hrvatsku se doživjelo na krajnje pozitivan način u svim dijelovima zemaljske kugle, koliko god zabačeni bili. U slučaju transparenta u zagrebačkoj Kustošiji policija je već privela šest osoba. U slučaju grafita u zagrebačkom Borovlju istraga još traje, a motivi za ove ispade i jesu li oni bili baš u potpunosti spontani nisu još poznati.

Naravno, zadnja dva incidenta u Zagrebu iskoristio je Milorad Pupovac za cijelu salvu novih optužbi na račun hrvatskog društva i širenje mitomanije o ugroženosti srpske manjine. Ono što je Pupovac izgovorio potpuno je nerazmjerno samom nedjelu, a da o stvarnom odnosu hrvatskog društva prema pripadnicima srpske manjine u Republici Hrvatskoj ni ne govorimo. Posebice zbog ovakvog raspirivanja situacije Pupovcu ne bi trebalo biti mjesta više nikad ni u jednoj vladajućoj koaliciji, a ne da bude obrnuto. Naime, ponašanje Milorada Pupovca kao da namjerno provocira nove incidente.

„Mogu samo kazati kako mi se čini da pod pritiskom šovinizma, mržnje i nasilnosti nekih grupa, nekih političkih aktera koji su je obnovili u kampanji za ove izbore, i mi Srbi u Hrvatskoj, i Hrvatska sve teže dišemo poput onog Afroamerikanca zbog kojeg je ustala cijela Amerika i pridružio joj se dobar dio svijeta, poručio je Pupovac hrvatskoj i srpskoj javnosti, te međunarodnoj zajednici.

Gost Pupovac– Nije na policiji da kaže odakle ovo dolazi, tko je naučio te mlade ljude tome, tko ih je nagovorio da to rade, tko ih je potaknuo na to? To je stvar svih nas. Da u govorima i riječima i porukama onih koji su danas u kampanji ili koji su stalno u kampanji, da te vrste prepoznamo mržnju, prepoznamo nasilnost, destruktivnost i opasnost, ne za žene srpske nacionalnosti samo, ni za djecu srpske nacionalnosti samo, jer kad njih ne bude dovoljno ili ne budu pri ruci, bit će to bilo koja druga žena, bilo čije dijete. Vaše, moje, potpuno nepoznatih ljudi, nastavio je Pupovac.

Svaka čast i predsjedniku i premijeru. Svaka čast i nekim političkim grupacijama, mahom manjima, nevladinim organizacijama, mahom manjima. Svaka čast i medijima, većini nacionalnih medija. Oni obavljaju ono što bi trebao obavljati svatko, svaki građanin, svaki političar, svaka stranka. A to je – reći: ‘Dosta je!’, jer ovo je opasno za sve, poručio je Pupovac opet nama svima da je većina u Hrvatskoj sumnjiva, a da su izuzetci predsjednik, premijer i mainstream mediji. Jasno i zašto. Bez njih Pupovac ne bi mogao suditi svima ostalima s ovako povlaštene pozicije, s koje može reći potpuno neodgovorno i neprimjereno što god hoće. Sve ovo zapravo pokazuje koliko su jugoslavenske matrice funkcioniranja jake u Republici Hrvatskoj.

I kako može Hrvatska ovako naprijed? Nikako!

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)