SVETAC DANA “Sveti Ivan Fakundo”

Vrijeme:1 min, 32 sec
12.lipnja 

Augustinac, propovjednik.

Ivana je grizla savjest, jer je posjedovanje više nadarbina odjednom bilo protivno kanonskom pravu. Uskoro se odrekao svih nadarbina i povukao u malu kapelu, u kojoj je slavio misu i propovijedao. Počeo je živjeti životom strogog siromaštva i pokore. S dozvolom biskupa upisao se na sveučilište u Salamanci, gdje je studirao teologiju posvetivši se i pastoralnom radu. Nakon što je doživio napad bubrežnih kamenaca, zarekao se da će preživi li operaciju postati redovnikom. Oporavivši se od operacije, pristupio je pustinjacima svetog Augustina.

Posvetio se propovijedanju, i bio je u tome jako uspješan. Uskoro je postao odgojiteljem novaka i priorom svoje zajednice. Više je vodio primjerom nego riječima. Bio je toliko pobožan Presvetom Sakramentu da je često tijekom mise vidio hostiju koja sija kao sunce. Imao je dar prodiranja u tajne savjesti, tako da su pokornici bili gotovo prisiljeni dobro se ispovijediti. Ivan je bio jako uspješan u mirenju zavada i prekidanju neprijateljstava među ljudima i obiteljima.

U propovijedima je žestoko šibao poroke plemstva. Posebno je ustao protiv preljuba. To ih je toliko razljutilo da su ga čak pokušali i ubiti, ali je Ivan svojom blagošću uspio umiriti njihov gnjev. Ivan je umro 1479. u svom samostanu. Pokopan je u Staroj Katedrali u Salamanci. Kult mu se brzo po smrti proširio diljem Španjolske. Blaženim ga je proglasio papa Klement VIII., a svetim papa Aleksandar VIII.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)