Reagiranje prof. dr. Zlatka Miliše

Vrijeme:2 min, 29 sec

Reagiranje našeg kolumnista na micanje Domagoja Hajdukovića kao nositelja SDP-ove liste na parlamentarnim izborima u četvrtoj izbornoj jedinici

Prema najnovijim informacijama koje čitam na internetskim portalima, čini se da nositelj SDP-Hajdukoviove liste na parlamentarnim izborima u četvrtoj izbornoj jedinici ne će biti predsjednik osječko-baranjske županijske organizacije SDP-a Domagoj Hajduković, nego je najizglednija kandidatkinja na tom mjestu Sabina Glasovac.

Zašto to komentiram kao skandaloznu odluku?

Ukoliko je ta informacija točna, licemjerno je, prozirno, naivno i nevjerodostojno za stranku koja smatra da će imati većinu u Saboru kada se opravdava da ne miče gospodina Domagoja Hajdukovića kao nositelja liste zbog njegove istospolne orijentacije nego tobože zato što imaju nultu stopu tolerancije na nasilje. Koliko smo upoznati iz medija, Domagoj Hajduković nije izvršio nasilje nad drugom osobom, nego je nasilje izvršeno nad njim. Dakle, politički bi se kažnjavao čovjek koji nije ni kriv ni dužan nego je imao neugodnost, a navodno njegovoj Partiji nije važna njegova spolna orijentacija.

Opravdanje SDP-a krajnje je neuvjerljivo i zato što pored tjelesnoga postoji i verbalno nasilje, odnosno postoje osobe koje su spremne izazvati konfliktne situacije, a među takve možemo ubrojiti primjerice bivšeg ministra znanosti i obrazovanja i saborskog zastupnika Željka Jovanovića, a podržavala ga je i njegova nekadašnja pomoćnica i saborska zastupnica Glasovac.

Dovođenjem osobe iz Zadarske županije, koja nema mjesto prebivališta u Slavoniji i Baranji, kao nositeljice liste u četvrtoj izbornoj jedinici, vrijeđa se cijela stranačka garnitura na području Slavonije i Baranje, vrijeđa se dostojanstvo Slavonaca i Baranjaca. Ako se već odustalo od Domagoja Hajdukovića zbog njegove spolne orijentacije, zašto se nije SDPpronašla dostojna zamjena na području Slavonije i Baranje, nego se uzima osoba iz Zadarske županije koju nisu predložili za nositeljicu liste u njezinoj županiji?!

Imam konzervativne i tolerantne stavove te branim dignitet gospodina Hajdukovića, jer čitam u medijima da je pogođen cijelim slučajem, a sad ispada i kolateralna žrtva stranačkih političkih igara. Branim kriterije snošljivosti i tolerancije, a SDP neka se stidi! Ovo je autogol koji će, siguran sam u to, itekako koštati SDP izbornih rezultata u Slavoniji i Baranji. Uvjeren sam da SDP nikad u povijesti nije imao manje glasova na tom području nego što će ih imati na ovim izborima, između ostalog zbog tog licemjerja!

Gospodin Hajduković meni je nepoznata osoba, ali kao društveni analitičar, sveučilišni profesor u trajnom zvanju i kolumnist na Portalu HKV-a želim naglasiti kako je sebeljublje koje je otjeralo najbolje kadrove iz SDP-a kulminiralo licemjerjem u slučaju gospodina Hajdukovića. U ovom primjeru izišla je na vidjelo demagogija SDP-a.

Osim toga, skandalozno je da SDP planira koalirati s IDS-om, sa strankom koja planira državni udar želeći odcjepljenje Istre i njezinu autonomiju u odnosu na Republiku Hrvatsku. Skandalozno je da je tu separatističku ideju prihvatio Bernardićev SDP i skandalozno je da u medijima nismo mogli pročitati osudu takve ideje. Stranka demokratskih promjena koju je utjelovio Ivica Račan danas je sve samo ne na tragu Ivice Račana!

 

prof. dr. sc. Zlatko Miliša/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori