Plenković: Šteta od potresa u Zagrebu 11,5 milijardi eura

Vrijeme:2 min, 18 sec
 

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade, koja se održaia u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, govorio o aktualnim temama.

– Radili smo na akcijskom planu za ulazak u ERM II. Jučer smo uputili pisma čelnicama europskih institucija te šefovima država ili vlada. Uputili smo pismo o ispunjenom planu, pobrojili smo sve što smo napravili u pogledu spremnosti za ulazak u ERM II i bankovnu uniju. Dodatni je razlog bilo izvješće Europske središnje banke, a radi se o potvrdi da niti jedna od najvećih hrvatskih banaka nema kapitalnih nedostataka. To je značajni iskorak, istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku sjednice dodavši da je agencija Fitch zadržala investicijski kreditni rejting za Hrvatsku.

– Unatoč krizi i posljedicima pandemije, pokazuje povjerenje u politiku koju vodimo i smjer kojim Hrvatska ima namjeru ići prema gospodarskom oporavku.

Dodaje da je razgovarao s Angelom Merkel jer Njemačka preuzima Europsko vijeće te da se razgovaralo o slobodi kretanja između Njemačke i Hrvatske nakon epidemije koronavirusne bolesti.

Istaknuo je da će austrijska Vlada od 15. lipnja ukinuti bilo kakve restrikcije vezano uz povratak turista iz Hrvatske u tu zemlju. Spomenuo je i otvaranje prema Mađarskoj od petka.

– U Hrvatsku je došlo 76 tisuća turista. Učinit ćemo maksimanlne napore da se sezona odvije u koliko-toliko povoljnom kontekstu, istaknuo je.

Što se tiče političke situacije s Mađarskom i objava vezano uz njihove poglede na hrvatski teritorij, Plenković kaže da je to zapravo riješeno, da Viktor Orban nema nikakvih pretenzija.

– Poručio je da Mađarska nema nikakvih teritorijalnih pretenzija te da su interpretacije koje su prenesene bile pogrešne te netočne. On se s njima ne slaže te želi s Hrvatskom nastaviti graditi dobrosusjedske odnose. Ja sam poručio da Hrvatska štiti svoje interese te da odbija bilo kakve rasprave vezano uz teritorij. Tu smo temu u cijelosti razjasnili.

O današnjem Savjetu za INA-u kaže sljedeće.

– Lazard nam je predstavio preliminarno izvješće, nastavlja se s radom, a konačno izvješće očekujemo tijekom srpnja. Za realizaciju transakcije potreban je dogovor dviju strana, vodit ćemo računa o zaštiti interesa RH i same tvrtke.

Na dnevnom redu je, između ostaloga, Prijedlog zaključka u vezi s prihvaćanjem Zahtjeva za dodjelu sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, a vezano za potres u Zagrebu.

– Radi se o oštećenjima na 25 tisuća zgrada, to je bio vrlo kompleksan posao, no zahtjev podnosimo na vrijeme. Procijenjena vrijednost ukupne štete iznosi otprilike 86 milijardi kuna odnosno više od 11,5 milijardi eura. Radi se o metodologiji Svjetske banke.

Prema pravilima Fonda solidarnosti mogli bismo dobiti oko 600 milijuna eura.

– Radimo preduvjete za obnovu kako bi Zagrepčani i Zagreb mogli krenuti u ovaj zahtjevan posao. 14. lipnja završava proces javne rasprave o Zakonu koji smo pripremili. Treba ga što prije pripremiti za usvajanje.

 

M.M./http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)