SVETAC DANA “Sveti Norbert”

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

06.lipnja

Osnivač premonstranata

Danas slavimo svetog Norberta, osnivača reda premonstranata. Norber je rođen oko 1080. godine u plemićkoj obitelji u Porajnju. Mladost je proveo živeći raspuštenim životom. U crkvenu je službu stupio želeći postići bogate nadarbine, pa je imenovan kanonikom. Isprva se oklijevao zarediti za svećenika.

Jednom ga je na jahanju sustigla oluja, i iznenadni udar groma prouzročio je Norbertov pad s konja. Proveo je oko sat vremena u nesvijesti. Kada se probudio, prve su mu riječi bile:“Gospodine, što želiš da učinim?”. U srcu je začuo odgovor:“Okani se zla i čini dobro. Traži mir i slijedi ga.” Norbert se vratio u svoj grad i počeo živjeti pokornički. Svednevice je molio i trapio se. Čak se dao zarediti za svećenika.

Razdijelivši imetak siromasima, uputio se papi po dopuštenje za propovijedanje. Dobivši dopuštenje, postao je putujući propovjednik, putujući Europom s dva druga. Pješice je bosonog hodao i po najvećoj zimi. Po dolasku u Laon, mjesni ga je biskup zadužio za reformu života mjesnih kanonika, ali su kanonici njegove reforme smatrali prestrogima.

Biskup mu je nato ponudio zemlju na kojoj će osnovati vlastitu zajednicu. Norbert je izabrao izoliranu dolinu zvanu Premontre, gdje je osnovao zajednicu s još trinaestoricom kanonika. Po ovoj se dolini njegova redovnička zajednica naziva premonstranti, a po svom osnivaču i norbertinci. Uskoro se broj zajednica pod njegovim vodstvom silno umnožio.

 

hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori