Prpa i Topić o izborima za Hrvatski sabor

Vrijeme:5 min, 27 sec

 

O izborima za Hrvatski sabor

U nedjelju, 5. srpnja bit će održani izbori za Hrvatski sabor koji će odrediti politički smjer države za sljedeće četiri godine. Na političkoj sceni za sada su se profilirala tri jača bloka: uz standardni duopol HDZ-a i SDP-a imamo i koaliciju koja se okuplja pod Domovinskim pokretom Miroslava Škore. U sljedećim tjednima želja nam je na Portalu čuti različita, često drugačija mišljenja različitih pojedinaca o dolazećim izborima. Danas donosimo mišljenja Mile Prpe i Ivana Topića.

Mile Prpa: Igra šaha u troje

Već sami naslov “srpanjski” ukazuje, da to nisu redovni, ali ne ni neredovni parlamentarni izbori.

Već izbori u nevrijeme, jer zakazivanje izbora 05. srpnja 2020. g. govori da to nije uobičajeno u srcu turističke Mile Prpasezone, da će biti manjkavi, jer rijetko tko će prekinuti godišnji odmor radi glasovanja, što ukazuje da zasigurno deset posto birača neće dodatno izići na te izbore. Mnogo bi bilo bolje da je prihvaćen termin 28. lipnja 2020. g.

Upitan sam što mislim o tim izborima? Odmah na početku ću otvoreno reći da ih niti jedna stranka, od one tri, neće dobiti izbore, niti će ijedna od tri stranke; SDP, HDZ i Domovinski pokret Miroslava Škore samostalno moći formirati većinsku vladu bez koalicije. Na tim izborima druge strančice, jedva će poneka prijeći prag, pa postaju beznačajan faktor.

Sad to postaje igra šaha u troje. HDZ i gospodin Škoro teško će uspjeti, bez velikih ustupaka, oformiti Vladu uz još ponekog žetončića. Navodno je Škoro rekao da bi išao u koaliciju s Plenkovićem, pod uvjetom da se Plenković odrekne Pupovca. Ali odricanje od svog višegodišnjeg političkog mentora morat će izići na površinu, koji je razlog da su se njih dvojica tako duboko sljubili. Iz tog raskidanja mogla bi u javnost izići tko zna kakva afera, koja bi Plenkovića još niže srušila.

Plenkovićev HDZ najvjerojatnije neće ići u koaliciju sa SDP-m, a ni SDP sa HDZ-om. Ali postoji druga najvjerojatnija kombinacija, da formalno neće doći do velike koalicije, ali će se (poput Rusa koji šalju svoju vojsku u tuđu zemlju, HDZ SDPsamo u uniformi i bez ikakvog znaka na sebi, i uvijek će reći to nisu ruski vojnici) desetak ili koliko treba SDP-ovaca tajno izjasniti da će davati podršku Plenkovićevoj vladi da drži većinu, a i dalje ostaju u SDP-u, tako da formalno neće biti velike koalicije. Njegov politički mentor Pupovac biti će još jači, uz angažiranje preostalih manjinaca, postat će pravi vladar Hrvatske.

Plenkovića može rušiti samo masovna korupcija u njegovim kadrovima. Uvijek je izjavljivao da HDZ ima nultu toleranciju prema korupciji i kriminalu. To je samo verbalna retorička izjava, a činjenice su nemilosrdne – Hrvatska je na samom vrhu najkoruptivnijih država na svjetskoj razini.

Živimo u najljepšoj zemlji na svijetu. Živimo u klimatskom raju, idealnom za život. Bog nam je dao sve, osim razuma i poštenja, što je osobna kategorija svakog pojedinca. Ali živimo i u krugovima paklene spirale kriminala i korupcije, itbgdje se svaki novi krug našeg nepoštenja, gramzljivosti, kriminala, korupcije i sl. – sve više i više šire kao krugovi spirale i obuhvaćaju i sve više političkih struktura.

Evo, najnoviji slučaj kninske gradonačelnice Rimac i njene mafije, kriminalom su zaustavili svaki prosperitet u razvoju Knina (naivno se misli da za to nije znao politički vrh). Oko tri tisuće mladih ljudi odselilo je iz Knina, i rasulo se po cijelom svijetu, samo zbog nje i takvih mnogih drugih u hrvatskoj politici. Sramite se, svi političari. Kako imate obraza pogledati u oči jadnog naroda koji je na rubu gladi.

Reforma – kriminal i korupciju možemo za vazda uništiti i izbaciti je iz Hrvatske samo dubokom, dubokom reformom pravosuđa i zakonodavsta koje regulira to područje. Treba po hitnom postupku izmijeniti Kazneni zakon i Zakon o kaznenom postupku. Uvesti drastične kazne, uz konfiskaciju cjelokupne imovine.

Ne može netko ukrasti na stotine milijuna ili milijarde kuna, a još kad ga uhvate dovede sto i pedeset svjedoka, tako da nije moguće godinama do kraja završiti kazneni postupak. Kao da žele uništiti cjelokupnu naciju, jednostavno s ciljem da je progutaju i da na kraju od hrvatske države opstane samo povijesni pojam, da je nekad tu bila.

I u tom slučaju Rimac rezultat će biti – Ugrizla buha slona! I nikome ništa!

Ivan Topić: Puno je zanimljivih pitanja

Predstojeći izbori za politički spektar od centra na desno biti će definitivno najneizvjesniji izbori do sada. Ljevicu pak ne očekuju neke dramatične promjene. Izuzev koalicije “Restart” ne očekujem da će itko polučiti značajniji rezultat. Do pred koji mjesec činilo se da će se glasovi na desnici dijeliti između HDZ-a i “Domovinskog pokreta” Miroslava Škore, ali ulazak Nina Raspudića, kojeg desnica već godinama očekuje u političkom ringu, vratila je MOST u život. Ustanak Penave u Vukovaru i afera kninske gradonačelnice Rimac HDZ-u su i te kako narušili imidž građen na topićstožeru Vilija Beroša u vrijeme restrikcije. Srećom po njih još se mogu osloniti na Zorana Milanovića koji svojim istupima definitivno mobilizira HDZ-ovu biračku bazu kratkog pamćenja.

Dobra je vijest što će klijentelistički HNS zbog svoje političke prostitucije konačno napustiti političku scenu. A na njihovom primjeru ostali trgovci iz lijevog političkog bazena neće tako olako trgovati što HDZ-u skraćuje manevarski prostor. Vjerujem da će parlamentarni status ostvariti i koalicija NZH-HSP-GO. Bilo bi lijepo u parlamentu vidjeti beskompromisne i odrješite ljude kao što su Karlo Starčević, Davorin Karačić i Frano Čirko. Iznenađenja poput “Živog zida” ovaj puta ne očekujem, ali bilo bi mi drago u saborskim klupama ponovno vidjeti Marina Škibolu. Svoj protekli mandat više je nego opravdao. Na vrijeme se distancirao od Živog Zida te pametnim političkim potezima uspio natjerati vladajuću većinu da izglasa “Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjima sklopljenih u RH s neovlaštenim vjerovnikom” nakon čega je isti osporen od strane suda EU. Nadam se da će njegovo biračko tijelo u 8.izbornoj jedinici prepoznati njegov trud i dati mu priliku da nastavi svoju borbu.

Pretpostavljam da HDZ-u vjerni partneri iz manjinskih redova neće biti dovoljni te će nakon izbora većinu biti primorani sastavljati s Domovinskim pokretom i MOST-om koji su već pokazali da znaju pronaći zajednički jezik te Plenkoviću u ovoj rundi neće biti lako promijeniti partnera ako stvari pođu po zlu kao 2017. Puno je zanimljivih pitanja. Hoće li Domovinski pokret i MOST biti spremni koalirati s manjincima? Hoće li Plenković ukoliko ne pronađe zajednički jezik s partnerima od centra na desno biti spreman odreći se premijerske funkcije kao Karamarko 2016. ili možda čak i ponuditi Bernardiću dugo spominjanju babarogu na desnici, tzv. “Veliku koaliciju”?

 

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori