RADONČIĆ: SDA danas može predložiti Bošnjaka

Vrijeme:1 min, 29 sec

BIVŠI MINISTAR SIGURNOSTI BiH O SVOM NASLJEDNIKU

Fahrudin Radončić (SBB), koji je u utorak podnio ostavku na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, a jutros je prihvatio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD), danas se oglasio potencijalnim scenarijem o tome kako može biti imenovan njegov nasljednik.

On ističe da SDA može već danas predložiti Bošnjaka za ministra sigurnosti BiH te da vjeruje da će SDA brzo dati novo i pravo ime za tu poziciju.

“Nakon toga, imenovanje ide brzo i iz izjava HDZ-a i SNSD-a se vidi da tu neće biti problema i da oni ne ulaze u to tko će biti kandidat SDA. Drugo, ništa se kao točka dnevnog reda ne može pojaviti na sjednici Vijeća ministara BiH (a da na kraju prođe), dok to na Kolegiju predsjedatelja prethodno ne odobri dopredsjednica, gospođa Bisera Turković. Dodatno, i na samoj sjednici je neophodan njen glas, a da se ne govori da je tu i uvaženi ministar obrane Sifet Podžić. Inače, ilustracije radi, na Vijeću ministara BiH, već nekoliko sjednica, gospođa Turković, kao dopredsjedateljica, glatko skida s dnevnog reda točke koje predlaže ministar pravde iz HDZ-a”, napisao je Radončić na Facebooku.

On ističe da tu ima još puno mehanizama i procedura odlučivanja u Vijeću ministara BiH te da to za sva tri naroda omogućava apsolutnu zaštitu.

“Znači, Bošnjaci i BiH su i sada apsolutno ravnopravni na državnoj razini. Igranje puzli usred pandemije i bavljenje ozbiljnom politikom očigledno u ovom slučaju nikako ne ide zajedno”, rekao je on.

Na sjednici Predsjedništva SDA koja se održava danas trebalo bi se raspravljati i o ovom pitanju.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori