Otišao je ratnik Domovine

Vrijeme:2 min, 25 sec

Siniša Ratković – In memoriam

 

Na Gradskome groblju u Zaprešiću ispraćen je na vječni počinak dragovoljac Domovinskoga rata Siniša Ratković, bojnik Hrvatske vojske u miru. Zahvalnost omiljenome hrvatskom ratniku s velikom su tugom iskazali brojni zagrebački branitelji i napose članovi njegove Udruge 101. zagrebačke brigade HV-a. Tijekom rata Ratković je bio zapovjednik satnije te je obnašao razne dužnosti, od zapovjednika bojne do zapovjednika brigade. Sudjelovao je u brojnim bitkama za oslobađanje Hrvatske. U mirovinu je otišao 2005. godine u činu bojnika.

Već 9. rujna 1990., u vrijeme prvih balvana na cestama, Ratković je sa svojim prijateljima osnovao Prvu samostalnu satniju Podsused. Bila je to prvu dragovoljačka postrojba izvan sastava MUP-a. Prethodno je još 28. kolovoza u prostorijama zagrebačke Općine Susedgrad, na tajnome sastanku Ante Gladovića, Nediljka Matića, Željka Prpića i Tomislava Jelića dogovoreno organiziranje i oboružavanje dragovoljačkih snaga za vojnu obranu. Postrojba je osnovana u kući, danas pokojnoga generala Gordana Čačića, u strogoj tajnosti i dubokoj ilegali. Izabrali su Sinišu Ratkovića za zapovjednika satnije te imenovali zapovjednike vodova i rojeva.

Sinisa Ratkovic

Siniša Ratković, bojnik HV-a u miru

Zagreb, 14. srpnja 1950. – 22. svibnja 2020.

U siječnju 1991. godine postrojba je imala 108 naoružanih ljudi i djelovala je u suradnji s postrojbama iz vojarne u Rakitju. Do naoružanja su dolazili na razne načine. Dovitljivost su pokazali kad su u tvornici Jedinstvo inicirali proizvodnju ručnih bombi i mina. Uzeli su šasije kamiona i proizveli dva oklopna transportera. Ratkovićeva je postrojba vodila blokade i oslobađanje vojarni Vrapčak, Prečko, Senjak… Pripadnik postrojbe i jedan od utemeljitelja je i naš suradnik i hrvatski ratni vojni invalid Tomislav Jelić. On je upravo u ime zapovjednika Ratkovića, koji je bio bolestan, održao pozdravni govor prigodom obilježavanja 25. obljetnice postrojbe 2015. godine na Podsusedskom trgu. Ratkovićeva je postrojba prošla mnoga ratišta od zapadne Slavonije, preko Pokuplja, do istočne Slavonije, u koju su došli dan nakon pada Vukovara. Ondje su bili do proljeća 1992., kad je satnija rasformirana. Velik broj tih boraca pod Ratkovićevim je zapovijedanjem sudjelovao i Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja. Po zapisima iz njegove knjige Pod okriljem magle uspješni redatelj Kristijan Milić snimio je zapažen dokumentarni film Bojnik, koji je premijerno prikazan 2015. g. na 9. Vukovar film festivalu te 2017. godine na Zagreb-Doxu.

Suborci i prijatelji Siniše Ratkovića pamte njegove ratničke vizije, umijeće ratovanja, pamte ratne pobjede postrojbi kojima je zapovijedao. Ali pamte i plemenitost, dobrotu i blagost, kojima je obogatio sve one s kojima je dijelio iskušenja rata i mira. Bio je ponosan što je u pravome trenutku i među prvima reagirao na ugrozu domovine. Uvijek je skromno isticao kako ima mnogo važnih postrojba, ali je bio iznimno ponosan što je i njegova jedan kotačić u povijesnoj obnovi hrvatske države. Svoje prosudbe i zaključke o tomu kako ostvariti ideal hrvatskih branitelja u izgradnji suvremene Hrvatske zapisao je u svojim knjigama.

Hrvatski bojnik Siniša Ratković – s nama je!

 

Hrvatski tjednik/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)