Plenković: Ja ne znam što Škoro ima protiv mene, morat ćemo pregovarati nakon izbora

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

 

 

Plenković u emisiji “A sada Vlada”

U emisiji “A sada Vlada” Hrvatskog radija u srijedu gostovao je premijer Andrej Plenković gdje je govorio o mandatu svoje Vlade, ali i situaciji s korona virusom i nemirima u SAD-u.

“Podsjetio bih da smo u prvom poluvremenu našeg angažmana, 2016. godine kada smo pobijedili na izborima obećali A sada Vladahrvatskim građanima i javnosti četiri temeljne točke. Političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast i društvenu solidarnost. Sva ta četiri elementa mi smo radili kontinuirano. Danas je Hrvatska sigurno bolja zemlja nego što je bila prije 2016. godine. Ako samo pogledamo što je sve raslo. Rasle su plaće, koje su danas veće u prosjeku za 1150 kuna. Rasla je i minimalna plaća za 754 kune. To ni jedna Vlada dosad nije imala. Rasle su mirovine u Hrvatskoj, imali smo zdravi gospodarski rast”, nabrojao je Plenković.

Dodao je kako je Vlada imala proračunski višak čak tri godine te kako su smanjili javni dug i izvukli zemlju iz procedure prekovremenog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža.

“Ostvarili smo kreditni i investicijski rejting, potaknuli reforme u svim mogućim sektorima. Povisili smo apsorpciju europskih fondova s niskih devet posto SDP-ovih, ugovorenih jedan posto i iskorištenih na 94 posto. Ugovoreno je i 36 posto isplaćenih. To su ogromni koraci naprijed. Osnažili naš međunarodni politički položaj”, rekao je između ostalog Plenković.

“Hrvatskom narodu omogućili smo u sljedećih sedam godina sigurnosnu mrežu, 10 milijardi eura iz EU fonda za gospodarski oporavak. I još 11 do 12 milijardi eura koje će doći iz redovitog sedmogodišnjeg proračuna”, dodao je.

Priznao je kako u radu Vlade nisu obavili sve što su htjeli i da je bilo nekih pogrešaka.

“Svaki dan smo radili neumorno i borili se za interese hrvatskog naroda, svim svojim znanjem, vremenom i srcem kojim smo posvetili. Je li moglo nešto bolje? Vjerujem da je. Ali zbog toga što se sada nalazimo u izazovnim vremenima i želimo poslati poruku da je ključno sada novo obnovljeno povjerenje na demokratskim izborima i nakon toga smo spremni i dalje raditi za Hrvatsku”, istaknuo je Plenković.

Glede afere Vjetroelektrane, Plenković je dodao da su tu bili više nego jasni. “Ako se dokaže tko je kriv, mora odgovoriti. Mi smo donijeli i političku odluku – razrješenje. Mi tu radimo 24 sata, a mi nemamo pojma da netko tako nešto radi sa strane”, istaknuo je.

“Ovi izbori su specifični. Od centra desno imate HDZ, Miroslava Škoru i Most. Ne bih želio da se rasipaju glasovi na desnici. Ne bih želio da oni koji su dali glas Škori, gledaju u Milanovića”, rekao je premijer te otkrio kako im je cilj osvojiti 61 mandat.

Istaknuo je i da ne zna što to Miroslav Škoro ima protiv njega.

“On je prije 20 godina bio pjevač, a ja sam volontirao u kampanji. Morat ćemo pregovarati nakon izbora, izborni sustav je takav”, zaključio je .

Osvrnuvši se na nemire u SAD-u i pandemiju korona virusa, premijer je rekao kako stanje ne izgleda dobro.

“Nije dobro ako stavimo u kontekst pandemije korona virusa koji je u SAD-u uzeo više od 108 tisuća života. Onda ovakav strašan događaj koji se dogodio gdje je gospodin Floyd preminuo nakon onakvog brutalnog nasrtaja policajca na njega, izazvao je naravno nerede i nemire koji imaju niz svojih nezadovoljstava u sebi. Očito je da će ova kriza u SAD-u potrajati. To nije dobro ni za SAD ni za svijet, a pritom su oni u izbornoj godini”, podsjetio je Andrej Plenković.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)