Šiljo: HDZ i SDP: Slika i prilika

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

U posljednjih sedam godina potrošeno je tek 31 posto sredstava koje je EU stavio u omotnicu za Hrvatsku, dakle nešto više od tri milijarde eura.

Ostalo je još tri godine da se utroši čak sedam milijardi eura, istaknuo je danas u Splitu bivši potpredsjednik u Milanovićevoj vladi nadležan za gospodarstvo i fondove EU-a dr. Branko Grčić. „To dovoljno govori koliko su dvije HDZ-ove vlade bile uspješne u povlačenju novca. Hrvatska je po iskoristivosti fondova posljednja u EU-u, dodao je. I obećanja za sljedećih sedam godina i dodatnih 10 milijarda eura za Hrvatsku zato su vrlo upitna, poentirao je Grčić. Nešto slično izjavljivao je ovih dana i SDP-ov Joško Klisović.

Njima je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Andrej Plenković otpovrnuo ovako: „Čovjek koji se nije uspio izabrati kao zastupnik u Europski parlament govori o tome tko i kako će koristiti europska sredstva slijedećih sedam godina. Klisović i Branko Grčić su se sjajnima pokazali u svom mandatu. Imali su, kada smo mi preuzeli odgovornost za Hrvatsku, samo devet posto ugovorenih sredstava i jedan jedini mali postotni bod isplaćenih sredstava.” Istaknuo je da je naša zemlja danas na 94 posto ugovorenih, na 35 posto isplaćenih te na 33 posto verificiranih sredstava. Te dodao kako očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku predstavnicu kulture u Rijeci. Zatražio je da se mjeri istim aršinom i kada je riječ o HDZ-ovim i kada je riječ o SDP-ovim „lupežima“, kako je takve svojedobno nazvao dr. Ivo Sanader.

Što drugo na sve to reći doli kako se opetuje „stara hrvatska pjesma“: oni iz bivše vlade tuku po sadašnjoj, dok ovi iz sadašnje s gorčinom otkrivaju što je sve skrivila prošla. HDZ i SDP: slika i prilika! Suparnice koje jedna drugu vide u zrcalu kao protivnički lik, s minus-predznakom. I na njemu vide sve ono loše što kod sebe ne žele priznati.

S dvjema napomenama: 1) da je Branko Grčić, Milanovićev izbor, bio doista katastrofa od ministra što se tiče hrvatskog „povlačenja“ novca iz europskih fondova; 2) da se HDZ svojski potrudio parirati tako katastrofalnom partijskom tipu doduše sposobnijom i radinijom, ali u konačnici isto tako nedoraslom, provincijalnom stranačkom pojavom kao što je i Grčić. Tu pojavu, Plenkovićev izbor, prozvali su „Mercedes“. A zvala se Žalac. Gabrijela Žalac.

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)