Dok Zapad propada, a SAD se trese, Obama napisao esej o aktivizmu

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

 

 

Nikakav aktivizam ne može spasiti Zapad

Zbivanja u SAD-u zorno pokazuju duboke napukline u strukturama zapadnih društava, upravo Smrt Zapadaonako kako su upozoravali oponenti korporativne globalizacije i liberalnoga ideološkog fašizma. Još i danas može se kupiti knjiga Patricka Buchanana „ Bijele kuće“, u kojoj je prognozirana većina onoga čemu smo danas svjedoci.

Trenutačno SAD potresaju neredi koji svoj manjak masovnosti debelo nadoknađuju svojom nasilnošću, sve to uz tihu podršku liberalnih krugova koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da njihov kandidat nije pobijedio na posljednjim predsjedničkim izborima. Neredi inicirani ubojstvom Georgea Floyda postali su novi ulog za sljedeće predsjedničke izbore, pri čemu se uopće ne razmišlja o posljedicama koje će sve ovo što se trenutačno događa imati za SAD i daljnju dezintegraciju tamošnjeg društva. U SAD-u više nema dijaloga, a mainstream mediji i tehnološki giganti propagiraju samo jednu istinu.

U trenutku kada neredi potresaju američke temelje javio se bivši američki predsjednik Barack Obama, objavivši esej. „Ako doista želimo stvarne promjene, tada izbor nije između prosvjeda i politike. Moramo se baviti i jednim i drugim. Moramo se mobilizirati kako bismo podigli svijest o problemu i organizirati kako bismo bili sigurni da ćemo izabrati kandidate koji će doista raditi na reformama“, poručio je Obama. Drugim riječima, posljednja događanja Obama koristi za mobilizaciju svojih simpatizera.

Donald Trump pak pokušava ostaviti dojam da drži situaciju pod kontrolom. No to je očigledno daleko od istine, dok vojni, a ne policijski helikopteri nadlijeću prostor ispred Bijele kuće. Od obećanja da će Amerika ponovno biti jaka, očigledno ne će biti ništa. No otpočetka je to bila nemoguća misija jer su podjele unutar SAD-a tolike da je sve osim unutarnjopolitičkih obračuna palo u drugi plan. Američko društvo izgubilo je svoje proklamirane vrijednosti, a institucije vjerodostojnost. Zato treba očekivati daljnju radikalizaciju odnosa unutar američkog društva uz daljnje slabljenje institucija u korist privatnih interesa i korporativnog kapitala.

Slabljenje američke dominacije na globalnoj sceni već sada izaziva tektonske poremećaje i promjene u međunarodnim odnosima. Nažalost, kada se jedna sila uspinje a druga pada, vrlo lako dolazi do ratova.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori