WASHINGTON POST O SLUČAJU 3F: BiH je poznata po korupciji

0

 

 

Afera “Respiratori” stigla je do mnogih svjetskih medija. Prvi medij koji je pisao o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora bio je The New York Times, a ovog puta o uhićenju Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića pisao je i Washington Post.

Nadalje stoji da su bh. vlasti uhitile dvojicu visokih državnih dužnosnika i vlasnika privatne tvrtke koja je iz Kine uvezla stotinu respiratora za koje je utvrđeno da su beskorisni za pacijente s koronavirusom. Stoji i da je Fikret Hodžić dobio 5,5 milijuna dolara od Vlade da nabavi opremu.

“Protiv njih trojice se vodi istraga zbog navodnog pranja novca, prevare, pronevjere državnih fondova i drugih kaznenih dijela. Privedeni su na ispitivanje kasno u četvrtak, zadržani su preko noći, a potom poslani u pritvor”, piše Washington Post, javlja Klix.

“Tužitelji su u svom početnom izvješću kazali kako uvezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenje bolesnika s koronavirusom. Vlasnik kompanije je odbacio optužbe da je uvezao respiratore po visokim cijenama, te kazao kako je iskoristio svoja poznanstva i veze u Kini kako bi učinio humano djelo”, napisali su.

Napisali su i kako je predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao kako ova afera može biti veoma opasna za BiH te da je potrebno da SIPA čim prije izađe s konkretnim dokazima.

“Ovi navodi nisu iznenađujući kada je BiH u pitanju jer je ona veoma loše rangirana na godišnjoj globalnoj listi korupcije Transparency Internationala. Skupina promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mjesto od 180 zemalja”, piše Washington Post.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara