Sukobi s policijom u više od 20 gradova diljem SAD-a

Vrijeme:1 min, 23 sec

Neredi u SAD-u se šire

Tijekom prethodne noći nemiri i sukobi s policijom odvijali su se u više od 20 gradova diljem SAD-a. U brojnim gradovima opustošeni su centri, a scene nalikuju jedna drugoj od grada do grada – napadi na policiju, vandalizam, pljačke, palež i požari, izvijestio je Advance.hr.

Centar Phoenixa je opustošen. U Houstonu je tijekom noći uhićeno više od 200 prosvjednika. U Minneapolisu još jedna noć kaosa, lokalne vlasti poručuju kako će u grad dovesti još oko 1,700 vojnika iz Nacionalne garde. Guverner Minnesote, Tim Walz, poručio je kako je situacija u Minneapolisu i dalje “izuzetno opasna”.

Minneapolice

Tijekom noći sukobi su trajali oko 5. policijske postaje, mogli su se čuti pucnjevi iz vatrenog oružja. Dim i vatra uzdižu se iznad nekoliko gradskih četvrti. Kako prenosi CNN, čije sjedište je napadnuto, a ulaz demoliran u Atlanti, noćas se iz vatrenog oružja pucalo na policiju kod 5. postaje u Minneapolisu.

Nerede je iniciralo ubojstvo Georgea Floyda, Afroamerikanca kojega je u ponedjeljak ugušio stišćući mu 7 minuta koljenom vrat bijeli policajac. Zato neredi imaju i jaku rasnu komponentu. Sve se to događalo na ulici usred bijela dana, a policajac nije promijenio svoj položaj unatoč upozorenjima prolaznika da će ubiti uhićenika. Ubijenog Georgea Floyda se sumnjičilo da je lažnom novčanicom od 20 dolara kupio hranu.

New York

Mainstream mediji umanjuju nasilnost nereda budući jer su prosvjednici bliži lijevim opcijama. Guverner Minesote, u čijoj se državi ubojstvo dogodilo, uspio je čak za dio nereda optužiti pobornike bjelačke dominacije (white supremacists). Sve to govori koliko su Amerikanci podijeljeno društvo i koliko malo treba da dođe do eskalacije nasilja.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori