PENDEŠ UPITALA RADONČIĆA /Što ste poduzeli u slučaju nelegalno organiziranih prosvjeda protiv kardinala, katolika i svete mise?

Vrijeme:2 min, 1 sec

U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda PSBiH. Izaslanici bi trebali po žurnom postupku razmatrati dopune Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, koji je prethodno usvojio Zastupnički dom Parlamenta BiH.

Sjednici prisustvuje 15 izaslanika, među njima i delegat SDA Asim Sarajlić. Na sjednici su i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, državna tužiteljica BiH Gordana Tadić, predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković i drugi.

Izmjenama zakona o PDV-u gospodarstvenicima bi bilo omogućeno da PDV plate krajem mjeseca, umjesto 10. u mjesecu, kako bi im se pružila mogućnost da naplate fakture i zatim izmire obveze prema državi.

Na dnevnom redu su i informacije o radu Tužiteljstva BiH za 2017. i 2018. godinu, kao i nekoliko materijala s oznakom “povjerljivo”.

Prije same rasprave, izaslanici su postavljali pitanja. Marina Pendeš upitala je ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića u vezi događaja 16. svibnja u Sarajevu, piše N1.

“Molim da mi od nadležnih institucija BiH pribavite odgovor jesu li i što su poduzeli protiv onih koji su nelegalno 16. 5. 2020. organizirali prosvjede protiv kardinala, katolika i svete mise, čime su prekršili međunarodni sporazum, temeljni ugovor sa Svetom stolicom, Zakon o slobodi okupljanja – nisu imali dozvolu nadležne institucije, odluke Vlade FBiH i Vlade ŽS koje su vezane za sprječavanje širenja COVID-19, okupljanje u javnom prostoru”, navale je Pendeš u svom pitanju.

S obzirom na to da je izaslaničko pitanje zaprimljeno jučer, Ministarstvo sigurnosti BiH će na prvoj sjednici Doma naroda dostaviti detaljan pisani odgovor, odgovor je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pitanje je postavio i izaslanik Denis Bećirović koji je pitanje postavio predsjedatelju Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji.

“Što ste konkretno poduzeli s ciljem pripreme i dostavljanja u parlamentarnu proceduru zakonskog rješenja o zabrani djelovanja svih fašističkih organizacija u BiH i uporabe njihovih simbola na državnom teritoriju. Svjedoci smo da se na pojedinim dijelovima državnog teritorija BiH ruše se spomenici antifašizma, a grade se spomenici fašistima i zločincima. Smatram da je vrijeme da ovo pitanje napokon zakonski reguliramo u BiH, da podvučemo crtu i da BiH u ovom segmentu bude dio civiliziranog svijeta. Jako je važno da Vijeće ministara BiH uradi svoj dio posla”, pitao je Bećirović.

Tegeltija je odgovorio da se prijedlog ovog zakona već tri puta našao u proceduri Zastupničkog doma, dva puta u različitim formama, te da je Vijeće ministara BiH 2010. godine usvojilo prijedlog ovog zakona i nakon mjesec dana Zastupnički dom je oborio taj zakon.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori