Šiljo: Turizam i fašizam

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Zagreb – Vidikovac, 26. svibnja 2020.

Gdje ljetovati? postaje glavnim pitanjem. Svi iščekuju 15. lipnja, europski „dan D“, kako ga je danas nazvao talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio. Tog dana – očekivanog velikog otvaranja granica unutar EU-a, ostalih članica schengenskog prostora i Velike Britanije – Njemačka, primjerice, namjerava pustiti svoje državljane iz nacionalne izolacije i dopustiti im otputovati u 31 europsku zemlju. No Berlin traži i ujednačeno praćenje: gdje se otkrije više od 50 novih slučajeva na 100.000 ljudi u jednom tjednu, poduzele bi se zaštitne mjere.

Turizam je važna gospodarska djelatnost, osobito za sredozemne zemlje, koje iskorištavaju svoja prirodna ili povijesno-kulturna bogatstva da bi blažile ekonomsko zaostajanje za visoko razvijenim sjevernim i zapadnim zemljama. No Austrija odbija otvoriti granicu s Italijom, čiji ministar vjeruje da će ipak propuštati njemačke turiste. Slovenija pak danas je ukinula zabranu ulaska turista iz EU-a i šengenskog prostora. Hrvatska u petak otvara svoje granice za više članica EU-a. U Grčku će razni smjeti posve slobodno ulaziti od 1. lipnja.

Za ono ružnije pobrinula se, opet, Srbija. Nakon što je jučer predsjednik crnogorske vlade najavio da će Crna Gora otvoriti granice prema zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 na 100 tisuća stanovnika, među kojima su se našle: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka, ali ne i Srbija, njezina predsjednica vlade pozvala je Srbijance da ne ljetuju u toj zemlji. Istodobno režimski portali Crnu Goru optužuju da je fašistička i rasistička zemlja. „Milovi [Đukanovićevi] fašisti“ i „Milo rasist i srbomrzac“ samo je dio izraza iz njihova propagandnog arsenala. Od predsjednice vlade doznajemo i to da će Srbija spriječiti „još snažnije i još oštrije ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su desetljećima ubijali po Srbiji i terorizirali naše građane“. Ha-ha! Sada se „sjetili“.

Što drugo reći nakon svega što se s tih strana čulo i doživjelo dosad? Samo ovo: Spašavaj se tko može! Ne plešeš li naime kako Srbija svira, postat ćeš „rasist“, „fašist“, zatim i „ustaša“. Pa bio ti i pravoslavac i Crnogorac.  No k tebi će ipak „ludo“ željeti doći kao turisti. Akoprem ne mogu kao osvajači.

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori