RAGUŽ: Veći problem od sramotne izjave Milorada Dodika je hrvatska podanička politika

0

 

 

U nedostatku bilo kakvog političke vizije, ideja, programa, u vremenima vladavine korupcije, nepotizma i kriminala, ideološke teme i povijesni revizionizam više nego dobro dođu kao sredstvo odvraćanja pozornosti. U tom kontekstu je potrebno gledati sramotnu izjava Člana Predsjedništva Milorada Dodika o žrtvama na Bleiburgu, ne samo nju, nego i nedavno tzv. događanje naroda u Sarajevu tijekom mise za žrtve Križnog puta. I jedan i drugi primjer pokazuju kako je BiH svjetlosnim godinama daleko od civilizacijskih normi suvremenog svijeta, stoji u priopćenju za javnost Slavena Raguža, predsjednika HRS-a.

Raguž piše da je Milorad Dodik zadnji koji može govoriti o poštivanju ljudskih prava i žrtvi.

-Umjesto licitiranja povijesnim činjenicama, neka olakša neometan povratak protjeranima iz RS-a i omogući im život dostojan čovjeka u tom entitetu. Osim osude njegove sramotne izjave, ne bi se trebalo previše pozornosti davati niti njemu, niti onome što on izjavljuje, priopćeno je.

Kaže da je puno veći problem od same Dodikove izjave da se HNS BiH kao institucija nije iglasila po tome pitanju.

“S druge strane, ono što je u svemu ovome puno važnije jeste da ova njegova izjava pokazuje svu pogubnost podaničke politike hrvatskih političkih predstavnika u BiH. Sramotno je da se HNS kao institucija nije oglasio povodom ove sramotne izjave. Ne samo to, niti Josip Jerković iz HDZ-a BiH, koji je potpredsjednik RS-a, niti Mijo Perkunić iz HDZ-a 1990, koji je član Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu RS-a ne smatraju shodnim oglasiti se, a pozvaniji su od bilo koga drugog”, navodi Raguž.

Pozvao je i hrvatske političke predstavnike koji participiraju u vlasti na državnoj razini na ostavke i prekid suradnje s Dodikom.

“Moralna obveza, nakon ovakvih izjava od strane Milorada Dodika, s njihove strane bila bi ostavka na svoje funkcije, kao i reakcija hrvatskih predstavnika u izvršnoj vlasti na razini države, gdje se u koalicijskim odnosima s Miloradom Dodikom”, priopćeno je.

Raguž tvrdi da HDZ BiH ustupcima prema SDA i SNSD-u dokida nadležnosti HBŽ-a i prebacuje ih na Federaciju.

-Kolika je pogubnost hrvatske podaničke politike, u ovom slučaju prema Dodiku, u konkretnom slučaju se može vidjeti, primjerice, u HBŽ-u. Zbog ustupaka SNSD-u i SDA-u, cijelim setom zakona, poput zakona o poljoprivrednom zemljištu, zakona o šumama i sl., dokida se nadležnost županija, nauštrb Federacije. Dovoljno je kazati kako tvrtke iz RS-a imaju praktično monopol u ovoj županiji na raspolaganje šumskom masom, čime se gospodarstvo ove županije oštećuje za desetke milijuna KM, stoji i priopćenju.

Predsjednik HRS.a smatra da bez strateški smislene politike Hrvatima u BiH nema mjesta.

-Prema tome, sramotna izjava Milorada Dodika o žrtvama u Bleiburgu govori najviše o njemu samome i bespotrebno je njemu kontrirati. Ono što je puno važnije jeste da, ne samo njegovu izjavu nego i onaj partizanski igrokaz u Sarajevu iskoristimo, napokon, kako bi otvorili oči samima sebi i konačno shvatili kako bez strateški smislene politike, politike sa čvrstim identitetskim stavom i politike bez kompromisa nama Hrvatima nema mjesta u ovoj BiH. Moramo iz svega izvući pouke i konačno stati s politikom koja dopušta svakome da gazi po nama i kao narodu, i kao pojedincima, a sve zbog „dobrih koalicijskih odnosa“, stoji u priopćenju za javnost Slavena Raguža, predsjednika HRS-a.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara