LJUBIĆ: Ukoliko se Hrvatima nastave oduzimati prava, morat ćemo krenuti vlastitim putem

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora BiH dr. Božo Ljubić rekao je da su Hrvati u BiH stjerani pred zid oduzimanjem stečenih političkih prava te će, nastavi li se ta praksa i dalje morati nastaviti vlastitim putem, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Ljubić je, govoreći za emisiju “Iz prve ruke” RTV Herceg Bosne, rekao da je Hrvatima oduzet paritet u Federaciji BiH te ograničeno pravo veta kroz nametnute Petričeve amandmane, tako da se, čak i kada imaju legitimne političke predstavnike u Vladi FBiH ne mogu obraniti od bošnjačkog preglasavanja.

“Moramo se vratiti u konsocijacijske okvire koji su nama nakon Daytona oduzeti i to kroz Izborni zakon, izbor legitimnih političkih predstavnika. Ali, isto tako, ukoliko bi se zadržavala ova dvoentitetska struktura dobiti odgovarajuće instrumente i kroz vlade entiteta”, rekao je Ljubić.

Podsjeća da je još prije deset godina govorio da je za BiH najbolje da se ona rekonstituira kroz pet entiteta.

-To bi bila tri entiteta s nacionalnom većinom, jednog, drugog i trećeg naroda, Distrikt Sarajevo kao glavni grad da bi ga Hrvati i Srbi počeli osjećati svojim kako se više ne bi moglo događati ono što je kardinal Puljić posvjedočio, da Hrvate u Sarajevu pitaju odakle vas još tu, što radite ovdje? Jedino Sarajevo kao distrikt može biti percipiran i kao bošnjački, i kao hrvatski i kao srpski”, smatra ljubić.

Peti entitet bio bi Distrikt Brčko koji se, kako kaže, kroz posljednjih 25 godina etablirao i dobro funkcionira.

Kaže da ovakav ustroj najbolje odgovara preporukama iz rezolucija Europskog parlamenta koji BiH vidi kao decentraliziranu i federaliziranu s legitimnim političkim predstavnicima.

“Ovo što danas imamo nije federalizam, to je karikatura nasilno izmijenjena amandmanima i to ne može funkcionirati što je iskustvo i pokazalo”, istaknuo je Ljubić.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori