Razgovor s D. Pešordom: Partizani i ustaše su uvijek tu, virusi dolaze i prolaze, oni ostaju

Vrijeme:4 min, 46 sec

 

Razgovor s Damirom Pešordom

Kako komentirate odluku o ipak prijevremenom raspisivanju izbora? Žuri li se HDZ-u na izbore?

Odluka o raspisivanju izbora logična je. Iz pandemije covida-19 Hrvatska je izašla vrlo uspješno, to jest ”pandemijske brojke” su vrlo povoljne. Prije nego što gospodarske štete dođu na naplatu, HDZ ima davelike šanse da na izborima prođe relativno dobro. No, tko zna – do izbora se može još štošta dogoditi, Vrlo je bitno koga će favorizirati igrači iz sjene, mediji, određena veleposlanstva…

Kako gledate na izglede pojedinih političkih grupacija, prije svega HDZ-a, SDP-a i Domovinskog pokreta?

Rekoh već, HDZ trenutno dosta dobro stoji, osobito ako se uzme u obzir koliko su u ove četiri godine malo marili za stavove i preferencije svojih birača. Kako sada stoje stvari, HDZ bi mogao biti relativni pobjednik predstojećih izbora. Dobro stoji i SDP, osobito uzme li se u obzir Bernardićeva upečatljiva neupečatljivost, kao i bezličnost i bezidejnost stranačke politike uopće. Verbalni antifašizam i slabo prikrivena jugonostalgija po logici stvari ne bi se mogli prodavati biračima kao put u bolju budućnost, međutim u Hrvatskoj puno toga nije logično… Domovinski pokret Miroslava Škore nametnuo se kao treća politička snaga u zemlji, stoga će u sljedećih mjesec dana biti izložen najžešćim napadima jer, iskreno rečeno, jedino oni mogu narušiti davno uspostavljeni duopol na hrvatskoj političkoj sceni.

Kako će se po Vama postaviti Domovinski pokret u slučaju da će biti jezičac na vagi za sastavljanje Vlade?

Jandroković je već najavio da bi HDZ mogao postizborno koalirati sa Škorom, no ne treba vjerovati HDZ-u ni kada dddarove nosi. I Sanader je svojedobno govorio o koaliciji s HSP-om pa je završio u Pupovčevu zagrljaju. Međutim, objektivno, nitko u Hrvatskoj neće osvojiti natpolovičnu većinu što znači da vlast mora biti koalicijska. Mislim da je za hrvatski narod bila bolja opcija da vlada koalicija HDZ-a i Domovinskog pokreta nego tzv. velika koalicija. Samo, pitanje je koliko će vodstvo HDZ-a iskreno pristupiti takvim pregovorima kada za njih dođe vrijeme… Što se tiče Domovinskog pokreta, ako bude u poziciji da bude jezičac na vagi, nadam se da će postupiti mudrije i odgovornije nego što je to učinio Most kada se našao u takvoj poziciji.

Je li moguća velika koalicija HDZ-a i SDP-a?

Teško. Ne zato što su današnji HDZ i današnji SDP ideološki i u svakom drugom pogledu previše udaljeni, nego zato hdzsdpšto bi takva koalicija ugrozila razlog njihova postojanja jer upravo kroz tu, često hinjenu, suprotstavljenost oni osiguravaju duopol i podjelu političkog prostora.

Kako komentirate ponašanje i postupke Zorana Milanovića posljednjih tjedana? Svojedobno su, prisjetimo se, i neki “desni” komentatori govorili o njegovu velikom preobraženju u državnika i suverenista…

Zoran Milanović i Andrej Plenković izvrsno kohabitiraju, a državništvo i suverenizam ih baš previše i ne zanimaju. Milanovićev postupak u Okučanima ipak treba shvatiti kao sastavni dio jednog trenda da se gotovo svako očitovanje Zokihrvatstva označi kao fašizam i kriminalizira. Evo vidim da se i nekoć gorljivi katolički aktivist Relković svesrdno zalaže za zakonsku zabranu pozdrava ‘Za dom spremni’, popularni kvizaš Sučević Međeral misu za žrtve Križnog puta naziva ustaškim dernekom… Sam Milanović me nakon one sprdnje s nacionalnom himnom na inauguraciji teško može iznenaditi, nadam se samo da će ga nedostatak ovlasti i kasno ustajanje spriječiti da učini neku veću štetu.

Vratili su nam se partizani i ustaše. Možemo li zaključiti da to pokazuje da se situacija s koronavirusom ipak stabilizira?

Partizani i ustaše su uvijek tu, virusi dolaze i prolaze, oni ostaju. Oni su nešto kao dva temeljna načela hrvatskoga trumppostojanja, hrvatskoga poimanja svijeta, kao vatra i voda, kao jin i jang. A što se tiče situacije s koronavirusom, nadam se da je ta priča gotova. Još jedno zaključavanje doma bi nas dotuklo. Uostalom, zar nije Đikić već nekoliko puta pronašao lijek za covid-19, a Rudan osmislio sto i jednu strategiju kako ćemo izaći s virusom na kraj i bez lijeka!?

Od vanjskopolitičkih tema svakako je najintrigantnija ona koja se odnosi na američke predsjedničke izbore. Može li Trump po Vama osigurati reizbor?

Ja se nadam da može. Do ove pandemije bio sam siguran da može, sada je to teško reći. Njegov glavni adut bili su uspjesi na gospodarskom planu, s ovom pandemijom to je i te kako ugroženo.

Kako se je EU po Vama snašla u aktualnoj krizi? Svjedočimo li povratku uloge nacionalne države?

EU se u ovoj krizi nikako nije snašla, nego se svaka zemlja članica snalazila za se kako zna i umije. Države su se u krizi, da pribjegnem personifikaciji, nagonski okrenule suverenizmu pokazujući tako da je suverenizam prirodan, a EUglobalizam nametnut i u funkciji novog kolonijalizma. No koliko će potrajati taj, kako vi lijepo kažete, ”povratak uloge nacionalne države”, to ćemo još vidjeti. Globalizam je već previše uznapredovao da bi se tek tako povukao. Uostalom, i ova pandemija je posljedica globalizma, planirana ili neplanirana – to vjerojatno nikada nećemo saznati.

Sve je veći broj država u kojima suverenističke opcije sudjeluju u vlasti, a dolazeća kriza mogla bi predstavljati novo plodno tlo za njihov rast. Hoćemo li mi u Hrvatskoj ikada dočekati slično ili smo i u tom pogledu zemlja čudesa?

To o čemu govorite karakteristično je upravo za srednjeeuropske države. Hrvatska je tu, na žalost, izuzetak. U Hrvatskoj ne postoji čak ni stranka koja bi se dosljedno i bez zadrške zalagala za suverenu Hrvatsku. To je, čini se, u naravi hrvatskoga političkoga bića. Takozvani desni prožeti su katoličkim univerzalizmom, a takozvani lijevi crvenim internacionalizmom, pa za suverenizam ne ostaje previše mjesta. Stoga se moramo zadovoljiti i onima koji se zalažu za što suvereniju Hrvat – makar je logički nedopustivo taj pridjev uopće komparirati – Hrvatsku u okviru Europske unije. Tomu je za sada najbliža skupina oko Škore.

 

Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)