Šiljo: Dodika se mora sankcionirati!

Vrijeme:1 min, 40 sec

 

 

U današnjoj beogradskoj Politici Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je: „Evo mog stava o tome, u Blajburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one koji su hodali godinama, trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu da napravim prema tome kada pogledam šta su nam uradili.“ Opetovao je, naravno, i odvratnu laž da je „pobijeno više od 500.000 Srba samo u Jasenovcu, ubijali su srpski narod gdje god su stigli“.

Takvom izjavom Dodik je definitivno prevršio mjeru koja se može tolerirati čak i srpskom barbarogeniju. U politici ima svega i svačega, no ona ipak ima svoju unutarnju logiku. Ima i svoj „ritam“. Zato se sada moraju zatražiti i provesti sankcije prema Dodiku. Velikosrbijanskih grozomornih laži, šovinističke mržnje i ujedno bezočnog „prenavljanja“ (simuliranja) zaista je bilo previše.

Sukladno spomenutoj logici i pravilima svake politike, pa čak i one najbezglavije, hrvatsko političko zastupstvo u BiH treba smjesta raskinuti svaku suradnju i komunikaciju s Dodikom, zatražiti da on napusti sve funkcije te pokrenuti postupke pred državnim tijelima protiv njega zbog poziva na masovno ubijanje „onih koji su hodali godinama“ na Bleiburg, a među kojima su brojni državljani BiH.

Isto tako, vlada u Zagrebu mora hitno – budući da je riječ o predsjedniku Predsjedništva države s kojom ima diplomatske odnose – radi zaštite svojih državljana proglasiti M. Dodika opasnom te stoga nepoželjnom osobom (persona non grata) i zatražiti od institucija EU-a da uvedu personalne sankcije prema Dodiku. Ponajprije da mu se u skladu sa zajedničkom viznom politikom zabrani ulazak na područje EU-a, ali i da se razmotre pravne mogućnosti političkog smjenjivanja i kaznenog gonjenja.

Najuljuđenijim i najtolerantnijim ljudima i narodima događa se da shvate kako ni „mudra šutnja“ ni „bojovne riječi“ nisu više dovoljne. Da se mora – postupati. Da se mora – činiti. Da se mora pokazati, bez obzira na moguće posljedice, kako si netko i nešto, a ne nitko i ništa. Kako si subjekt, a ne krpa kojom barbari ili nasilnici brišu pod.

 

Šiljo, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)