ZAŠTO ŠUTI SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU U BIH? Ovo su pitanja na koja Johann Sattler još nije odgovorio HMS-u

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

Šef izaslanstva Europske unije u BIH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Johann Sattler, ostao je po strani i nije se izjašnjavao o harangi koja je sa svih strana sarajevskog medijsko-političkog spektra dolazila prema kardinalu Vinku Puljiću, katolicima i Hrvatima u BiH, prije, za vrijeme i nakon mise u sarajevskoj Katedrali za žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva.

Kako bismo doznali što o svemu tome misli, Hrvatski Medijski Servis je Sattleru na službeni mail uputio zamolbu za odgovore na nekoliko pitanja koja se tiču suočavanja s prošlošću i odnosa prema totalitarnim režimima; nacizmu, fašizmu i komunizmu te zločinima koji su počinjeni u njihovo ime.

Ovo su pitanja koja smo Sattleru poslali u srijedu (20. svibnja), u 11:29, a odgovore na njih do zaključivanja ovog teksta nismo dobili:

1. Smatra li Europska unija totalitarne komunističke režime jednako zločinačkima kao i fašističke i nacističke?

2. Je li negiranje i opravdavanje komunističkih zločina u suprotnosti s rezolucijama Europskog parlamenta iz 2009. i 2019. godine (koje se pozivaju na slične ranije donesene rezolucije Vijeća Europe), a u kojima se kaže da su fašizam i komunizam dva jednako zločinačka totalitarna režima? Podsjećamo u tim rezolucijama iskazuje se i potreba istraživanja komunističkih zločina, te potreba suočavanja javnosti s razmjerima zločina komunističkog režima u post komunističkim društvima.

3. Je li isticanje simbola komunističkih, nacističkih i fašističkih režima u suprotnosti sa spomenutim rezolucijama Europskog parlamenta?

4. Smatra li Izaslanstvo EU u BiH da su atmosferom koja je proizvedena prije i za vrijeme svete mise u sarajevskoj Katedrali, u subotu 16. svibnja, katolicima ugrožene vjerske slobode i osnovno ljudsko pravo na ispovijedanje vjere?

5. Što Izaslanstvo EU u BiH namjerava uraditi kako bi se društva u BiH lakše suočavala s prošlošću po uzoru na neka zapadnoeuropska demokratska društva koja su u Drugom svjetskom ratu bila na suprotnim stranama, a danas surađuju u okviru europske obitelji naroda?

Odgovore gospodina Sattlera, specijalnog predstavnika EU u BiH na ova pitanja još nismo dobili. Ako ih u sljedećim danima dobijemo rado ćemo ih objaviti.

 

B.G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori