SVETAC DANA “Sveti Deziderije”

0

Biskup i mučenik.

23. SVIBNJA

Danas slavimo svetog Deziderija, biskupa i mučenika.

Deziderije je rođen oko 556. godine u gradu Autunu, u Burgundiji, današnja Francuska. Kler i narod izabrali su ga za nadbiskupa u gradu Vienne, današnja južna Francuska. Deziderije se s velikim žarom posvetio reformiranju vlastite nadbiskupije. Želio je poboljšati disciplinu među svećenstvom, koja je bila značajno popustila, što se dijelu svećenstva nikako nije svidjelo te su ga tužili papi.

Papa ga je isprva opomenuo, međutim kad je pravilno informiran o Deziderijevim naporima, ne samo da ga je pohvalio, nego ga je zamolio da slične reforme provede ne samo u svojoj, nego i u drugim biskupijama. Međutim, tu nije bio kraj Deziderijevim mukama. Ubrzo se zamjerio kraljici Brunhildi, koju izvori opisuju kao zlu osobu. Deziderije je kraljicu opomenuo zbog preljuba i ubojstava njoj nepoćudnih osoba koja je naredila. Kraljica se nije usudila izravno napasti Deziderija, nego je organizirala sinod u gradu Lyonu, gdje ga je tamošnji biskup optužio za razna nedjela te su ga skinuli s biskupske stolice i protjerali na jedan otok.

Stanovnici otoka ubrzo su zavoljeli Deziderija, a pronio se i glas o čudima koja je ondje činio, te ga je kraljica u stahu pozvala da se vrati u svoju biskupiju. Time njihovo neprijateljstvo nije prestalo. Kraljica je stalno spletkarila protiv biskupa, a kada joj se on javno usprotivio dala ga je ubiti na vratima katedrale, gdje su ga unajmljeni ubojice kamenovali. Ubijen je 611. godine, tijelo mu je pokopano u crkvi svetih Petra i Pavla u Vienneu.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara