Šiljo: Što ne može „nijedna država izdržati“?

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Zagreb – Vidikovac, 22. svibnja

Mjesec i pol prije izbora: Sabor raspušten, Vlada neovlaštena donositi krupne odluke, a ministrica poljoprivrede priznade da je sustav potpora u poljoprivredi loš i neodrživ. Te na virtualnoj konferenciji Večernjeg lista o agraru najavi njegovu reformu.

Nevjerojatno, ali istinito. I vrapci po krovovima promuknuli su cvrkućući kako je temeljni nacionalni interes jačati vlastitu poljoprivredu, proizvodnju i plasman hrane te mijenjati sustav. A sada i razlozi nacionalne sigurnosti nalažu to isto. Sjetila se je ministrica na isteku mandata reći i to da je u izradi nacrt nove strategije, zato što je „sustav izravnih plaćanja, pa i smjer ruralnog razvoja loš“. I otkriti ono što su njezini prethodnici prešućivali: da „potpore, ako ih uspoređujemo s proizvodnjom, nisu dovoljno učinkovite i to ne može nijedna država izdržati“.

Svi već dugo znaju da je proizvodnja vlastite hrane kod nas dramatično niska. Pokrivenost uvoza izvozom pala je na 64 posto. Po produktivnosti i konkurentnosti na trideset smo posto prosjeka Europske unije. Okupljeni stručnjaci opet su istaknuli i nužnost jačanja produktivnosti, i okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta, i ulaganja u tehnologiju i znanje, i uvođenja inovativnih modela financiranja primarne proizvodnje i ostaloga.

Otkako je stanje loše izredali su se brojni ministri poljoprivrede, a i vlade. Čime su se one bavile? Što su svi ti ministri poljoprivrede radili – osim što su šakom i kapom dijelili potpore odabranima? Jesu li Hrvatima omogućili da se hrane i turiste časte domaćom zdravom hranom, farmerima da ostaju na zemlji, seljacima na selu? Jesu li pomogli očuvanja mljekarstva i svinjogojstva ili pridonosili desetkovanju stočnog fonda? Što su poduzeli da spriječe nekontroliran uvoz hrane niže kvalitete? Zašto nisu gotovo ništa revidirali nabolje? Zašto ti veliki novci iz EU-fondova nisu ojačali našu poljoprivredu i proizvodnju hrane?

I hoćemo li čekati druge izbore da opet neki ministar poljoprivrede zaključi kako je stanje još gore nego 2020. I da opet najavi reformu neodrživog sustava potpora u poljoprivredi?

 

Šiljo/PHB/https://hrvatskonebo.org/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)