SVETAC DANA “Sveta Rita iz Cascie”

Vrijeme:2 min, 3 sec
 

Svetica nemogućeg, zaštitnica bespomoćnih i beznadnih slučajeva.

Danas slavimo svetu Ritu, talijansku sveticu i čudotvorku. Rođena je kao Margherita Lotti u mjestu Roccaporena u Italiji 1381. godine. Legenda pripovijeda da ju je nakon krštenja okružio roj bijelih pčela koje su joj ulazile u usta i izlazile iz njih ne ozlijedivši je. Još kao djevojčica molila je roditelje da joj dopuste poći u samostan, ali su je oni umjesto toga udali za okrutnog čovjeka pod imenom Pietro Mancini. S dvanaest godina već je postala majkom. Suprug ju je često verbalno i fizički zlostavljao a bio je poznat i kao preljubnik te je imao mnoge neprijatelje. Živjeli su u mjestu Cascia. Uskoro je Rita počela blagotvorno utjecati na supruga, pa se on uskoro promijenio i počeo živjeti poštenim životom. Nedugo zati Pietro je ubijen kao žrtva svađe među obiteljima.

Rita je javno oprostila suprugovom ubojici, ali je njegov brat nagovorio dvojicu njezinih sinova da se pridruže prepirci. Uskoro su mladići pod stričevim utjecajem postali slični ubijenom ocu prije nego li je Rita počela utjecati na njega te su željeli osvetiti njegovu smrt. Rita ih je pokušavala spriječiti ali nikako nije uspijevala. Zato se pomolila Bogu i zamolila Ga da radije uzme njezine sinove sebi nego da počine grijeh ubojstva i tako naštete svojim dušama. Godinu dana kasnije obojica su se razboljela od dizenterije i umrla. Rita je potom pokušala ući u samostan u Casciji, ali su je odbili. Rita je ustrajala, pa su joj rekli da će je primiti ako uspije pomiriti zavađene obitelji u gradu.

Pomlila se svecima za uspjeh. Ubrzo je u gradu izbia kuga, te se se obitelji pomirile. U dobi od trideset i šest godina Rita je konačno primljena u samostan. Legenda tvrdi da su je u samostan tijekom noći prenijeli sveci čiji je zagovor molila. U samostanu je Rita revno izvrašavala svoje dužnosti te je često pristupala sakramentima. Bila je pobožna Isusovoj Muci, te ga je molila da joj dopusti da i sama iskusi Njegove muke. Uskoro joj se na glavi pojavila rana kao od trnove krune, koja nije zacjeljivala i koja ju je mučila do smrti. Rita je umrla na današnji dan 1457. godine od tuberkuloze. Sahranjena je u Casciji, a tijelo joj je ostalo neraspadnuto. Blaženom ju je proglasio papa Urban VIII. a svetom papa Lav XII. Prikazuje ju se u crnom redovničkom habitu, kako drži trn, veliko raspelo ili s ranom na čelu, ružom i pčelama.

 

https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)