Fragmenti hrvatske zbilje – D. Dijanović: Novi znanstveni rad o zločinima Tita i „njegovih glavnih britanskih suradnika“

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Novi prilog povijesti komunističko-jugoslavenskog zlosilja

U časopisu International Journal of Social Sciences 2018. godine objavljen je članak pod Bleiburgnaslovom „Post-World War II Forced Repatriations to Yugoslavia: Genocide’s Legacy for Democratic Nation Building“ autora Dorothy McClellan i Nikole Kneza.

Kao što stoji u sažetku, rad ispituje dugoročne izazove izgradnji demokratske nacije koji su nastali prisilnim vraćanjem stotina tisuća hrvatskih civila i vojnog osoblja u Jugoslaviju na kraju Drugog svjetskog rata.

Podatci sugeriraju da su kršenja Ženevskih konvencija dovela do smrti mnogih od ovih azilanata od ruke Titovih partizana u marševima smrti i masovnim pogubljenjima.
Analizom povijesnih dokumenata, novoobjavljenih dokaza o masovnim grobnicama i intervjua s preživjelim / svjedocima, počiniteljima, vojnim dužnosnicima i znanstvenicima, u radu se ispituju zločini u kontekstu međunarodnog prava o ljudskim pravima, uz raspravu o naknadnom objavljivanju protokola za zaštitu izbjeglica, azilanata i ratnih zarobljenika od zločina protiv čovječnosti i genocida.

U zaključku rada – osim što se donosi zaključak da se u slučaju egzekucija na kraju Drugoga svjetskog rata radilo o ratnom zločinu odnosno zločinu protiv čovječnosti – citirao se misao Nikolaja Tolstoja koji je svojedobno zaključio da će “jednog dana … biti postavljen obelisk … iznad groba palih na livadi na Kočevju. Tamo će, ako se izvrši prava pravda, nositi ime ne samo Josipa Broza (Tita), već i onog njegovih glavnih britanskih suradnika, bez čije se tajne pomoći tragedija nikad ne bi dogodila “.

I dalje: „20. stoljeće ostavilo je duboke ožiljke na svijesti stanovnika Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine. Ciklus nasilja i krug krvi i dalje ograničavaju ekonomski, moralni i ljudski razvoj ljudi i zemalja na ovim prostorima. Nasljeđe Titolaži, obmane, tišine i tajnosti urote protiv budućnosti. Ovaj članak nudimo u interesu mira, pravde i ljudskog dostojanstva. Bez potpunog otkrivanja zločina i zločinaca, politička budućnost regije ostaje neizvjesna i nestabilna“.

Na žalost, umjesto otkrivanja zločina i zločinaca u Hrvatskoj imamo na djelu sustavnu relativizaciju komunističkih zločina, zlodjela Josipa Broza Tita i njegovih suradnika. Ne samo da ne postoji konsenzualna osuda komunističkih zločina nakon Drugoga svjetskog rata, nego pripadnici lijevih političkih struktura nastoje opstruirati odavanje pijeteta žrtvama na Bleiburgu. Takvo postupanje generira društvene podjele i frustracije i onemogućava normalan politički i društveni razvoj.

Gdje god se nastojao provesti, komunizam se u baš svakome slučaju manifestirao kao sustav zločina, laži, gladi i neslobode: od Rusije, Kine i Mongolije do Kambodže, Sjeverne Koreje i Kube. Ovaj rad prikazuje da je tako bilo i u hrvatskome slučaju, s tim da se komunističkoj ideologiji u našem slučaju treba pridodati i zločinačka ideologija jugoslavenstva.

Cijeli rad, koji predstavlja vrijedan doprinos razotkrivanju masovnih komunističkih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

 

Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)