UŽIVO Penava i vijećnici izašli iz HDZ-a, na izbore će sa Škorom

Vrijeme:2 min, 27 sec

 

 

 

”HDZ je nastavio sramotnu šutnju… U političkoj trgovini HDZ-a i SDSS-a izdan je Vukovar”

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napustio je HDZ, a za njim idu i svi gradski vijećnici HDZ-a.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Damir Barna rekao je da svi predsjednici temeljnih organizacija, svi vijećnici napuštaju HDZ, predsjednik gradskog vijeća. ”Zašto je došlo do ovakve odluke treba pitati HDZ iznad gradskog odbora”, rekao je.

https://www.facebook.com/IvanPenavaVukovar/videos/259880865255416/

 

Ivan Penava rekao je da je ovo za sve njih težak i emotivan trenutak. ”Da napuštamo HDZ svima je jasno i to nam nije drago, mrzimo činjenicu da smo bili prisiljeni između vrijednosti i stranačke poslušnosti i stege odabrati prvo”, rekao je. Dodao je da sve što čine, čine iz ispravnih razloga. Ponovio je svoju staru izjavu da se neće ponoviti prosvjed iz 2018. jer ne bi imao smisla i više ne bi mogao biti miran i da će se zahvaliti i otići svojim putem. ”HDZ je odlučio nastaviti sramotnu šutnju i okrenuo leđa Vukovaru i pregazio vrijednosti žrtava”, ocijenio je Penava. Podsjetio je da je Vukovar grad heroja i ”naša je dužnost ostati uspravan zbog njih i generacija koje trebaju doći”. Naglašava da je HDZ tražio da te teme prepuste zaboravu.

”Prvi razlog je neprocesuiranje ratnih zločina. Za jedan razoren grad nitko nije odgovarao. Nitko!”, rekao je Penava. Kao drugi je razlog naveo gospodarski razlog. Treći je razlog popis tsanovništva. ”U političkoj trgovini HDZ-a i koalicijskih partnera izdan je Vukovar. Dogovorili su da manjinci popisuju manjince. Trgovinu HDZ-a i SDSS-a snosit će Vukovarci”, rekao je Penava.

Otkrio je da je Plenkoviću čestitao na pobjedi na unutarstranačkim izborima, a da nakon toga nisu bili u kontaktu. ”Imao sam mandat u Saboru, ali sam ga prepustio Marijani Balić koju sam uoči prosvjeda izvijestio da će ona mandat odraditi do kraja i da mi ne pada na pamet aktivirati ga, ako me izbace iz HDZ-a”, objasnio je.

Na pitanje što dalje rekao je da su svi svjesni kako ide ova priča. ”Svi izlazimo u neovisnu stranku, kako će se zvati to je pred nama. Vrlo vjerojatno da ćemo se naći na listi s Domovinskim pokretom s ciljem da ostvarimo vrijednosti. Neke vrijednosti su iznad politike i stranačke stege”, naglasio je. Pozvao je da se ne generalizira njihov stav o HDZ-u. ”Nemojte očekivati, neću nikad loše govoriti o HDZ-u. Držimo se programa i ciljeva. S gospodinom Škorom da, uvjeti naši su jasni”, rekao je. Izbjegavao je konkretan odgovor na pitanje mogu li nakon izbora koalirati s HDZ-om. ”Što nam je vrijedilo sve ove godine biti u HDZ-u, kad smo bili nemoćni nešto riješiti. Nitko za zločine nije odgovarao”, ponovio je. ”Nažalost dosad nisam uspio, a sve sam alate iskoristio”, rekao je Penava i dodao da nema kontradiktornosti u tome što nakon izbora ne isključuje koaliciju s HDZ-om.

 

Dnevnik.hr/https://dnevnik.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori