ĆOSIĆ: Radi se o utočištu za političke hulje koje ne mogu naći rješenja za probleme pa se skrivaju iza “antifašizma” i “patriotizma”

Vrijeme:4 min, 28 sec

 

 

Zašto bošnjački političari, stranke, intelektualci i javnost misu za žrtve zločina Titovih partizana na Bleiburškom polju i križnim putevima prikazuju kao veličanje ustaških zločina i rehabilitaciju NDH? Zbog čega za Sarajevo svaki zločin nije zločin, a sve žrtve zločina nisu jednako vrijedne. Zašto se negiraju, prešućuju ili opravdavaju zločini totalitarističkog jugoslavenskog režima, a što o totalitarnim režimima – nacizmu, fašizmu i komunizmu kažu rezolucije Parlamentarne skupštine Vijeća Europe i Europskog parlamenta. O ovome su za emisiju “Iz prve ruke” koja se emitira u programu Televizije Herceg Bosne govorili, Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH i Pejo Gašparević, novinar Hine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Upitan je li iznenađen reakcijama iz Sarajeva na najavu komemorativne mise u sarajevskoj Katedrali za žrtve Bleiburga, ali i sve druge žrtve rata i poraća, Čosić kaže da nije iznenađen te da cilj ove cijele medijske hajke nije napad na Katoličku crkvu.

“Riječ je samo o povodu. Znači, mislim da nema potrebe, niti sam pozvan braniti Katoličku crkvu, niti su pokretači ove hajke primarno za cilj imali napadati Katoličku crkvu. Crkva se kao takva ima kapaciteta braniti, jednostavno jer je istina na njezinoj strani”, rekao je Ćosić.

On nastavlja da se ovdje radi o nečemu drugome jer postoje trenuci kada se vlasti ne snalaze i ne mogu pronaći odgovore za neka društvena pitanja.

-Onda se pribjegava nekim drugim pitanjima koja naizgled otvaraju raspravu vječnom pitanju Drugog svjetskog rata namećući temu žrtve koju podrazumijeva pojam Bleiburškoga genocida postavljajući se u stranu zaštite univerzalnih prava s jedne strane, a s druge strane napadajući onda sve one koji se s njima ne slažu, kaže Ćosić.

Predsjednik Vlade ŽZH smatra da su pojmovi fašizma i antifašizma u javnom diskursu postali toliko deplasirani da su postali tema.

-Cijelu jednu zajednicu se iz političkih razloga i političkih projekata koji stoje iza toga kao prikriveni želi diskreditirati, odnosno cijeli jedan konstitutivni narod, kako bi se lakše dizajnirala BiH po tim skrivenim projektima, bez Hrvata ili marginalizirajući Hrvate, potiskujući ih na prostoj političkog nepostojanja, mišljenja je Ćosić.

Drži da su ružne dimenzije te kampanje tek jedna sramna točka i ljaga nad svima onima koji su pokrenuli ovu kampanju.

-Nažalost, kako to tada obično i biva, takvoj se kampanji obično priključuju svi, gotovo svi, kako bi ona tobože u javnosti stvorila dojam nekakvog konsenzusa oko tih pitanja”, rekao je Ćosić dodajući:

“Ta kampanja i svi ti silni napadi na Katoličku crkvu i Hrvate u BiH u stvari su izraz nemoći da se provede određena politika te izraz nemoći da se provedu određeni politički projekti. Kratkog su trajanja, ali će se sigurno prvom prilikom ponoviti, smatra Ćosić.

Napadni na Hrvate i Katoličku crkvu ovih dana iz Sarajeva dolaze sa svih strana političkog spektra, a Željko Komšić koji je na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran bošnjačkim glasovima i koji je svoju kampanju počeo tako što je rekao da svoj mitraljez okreće prema Mostaru, dok su njegovi simpatizeri pozivali na nabijanje na kolac čelnika bh. Hrvata i silovanje tadašnje predsjednice RH, nazvao je ovu misu skupom podle ustaške ideologije. Također, lider SDA, Bakir Izetbegović, misu je nazvao provokacijom i rekao da nije pristojno žrtve komunističkog režima i da je u Sarajevu pristojno moliti samo za žrtve Maksa Luburića.

Ćosić veli da je većina tih reakcija civilizacijski i humanistički pad i propast.

-Opet kažem ovo je samo kulisa, ne radi se tu ni o kakvom antifašizmu osim onome antifašizmu kojega u Europi poznaju kao antifašizam zastrašivanja odnosno kao svijet mržnje i svijet slogana, istaknuo je.

Naglašava da “spomenuti gospodin” na svako društveno pitanje ima isti odgovor.

“Uvijek je u pitanju nekakav antifašizam. Potpuno je logično, onaj tko živi i opstaje, pluta u toj vlasti kao nekakav diktator koji nema niti svoje sljedbenike ni podanike pa je zato lutajući i izgubljeni. On jednostavno u nedostatku ideje sve etiketira i kvalificira i onaj koji živi od antifašizma logično je da će proizvoditi antifašiste. To je satra komunistička matrica te recidivi totalitarnih režima, komunizma, koji je očito snažno sedimentiran u svijesti tih ljudi”, rekao je Ćosić o Komšiću dodajući da ti ljudi i maniri pravih revolucionara na izmišljenu agresiju odgovaraju stvarnom agresijom, verbalnom.

-Sreća da nemaju tih potencijala pa da ta agresija bude i ona druga. To je, u biti, jedan uvod u teror. Istinski teror uvijek počinje onda kada optužujete cijelu jednu zajednicu, a da pri tome nije prekršila niti jedan zakon”, kaže Ćosić.

Pojašnjava da ovo ipak nije prava bit hajke nego se, kako ističe, radi o tome da inače krvavo zaraćene građansko unitarističke strane i oni koji BiH vide kao konfesionalnu zajednicu u kojoj će jedna konfesija biti dominantna nad ostalima u prvoj fazi imaju kompatibilne interese.

“Njima odgovara nekakva fraza o građanskoj BIH, multikulturalizmu i sličnom i onda se to pretvara u nekakav nadnacionalni državni patriotizam za koji je lijepo rekao Rusmir Mahmutčehajić, kada je u pitanju patriotizam u BiH, onda je on duboko u magli prevare i u magli neznanja. Ovdje je u pitanju više prevara nego neznanje jer oni vrlo dobro znaju o čemu se radi, ali kažem, pokušavaju to prikriti pojmovima kao što su antifašizam i patriotizam te tome slično”, rekao je Ćosić dodavši:

-Ne radi se ni o čemu drugom nego o utočištu i skloništu za te političke hulje koje se obično u tom trenutku kada ne mogu naći rješenje za probleme skrivaju iza takvih pojmova, rekao je Ćosić.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori