Nadbiskup Tomo Vukšić: Iz naše molitve nitko nije isključen, niti dobar niti zao

Vrijeme:1 min, 57 sec

Vrhbosanski nadbiskup koadjutor Tomo Vukšić koji je predvodio misno slavlje protekle nedjelje u sarajevskoj katedrali predvodio odgovorio je na reakcije pojedinih osoba koje žele odrediti crkvenim predstavnicima za koje pokojnike smiju, a za koje ne smiju moliti.

Budući da je riječ o osobama koje nisu katolici ili su kršteni ali ne žive kršćanskim vjerskim životom, HMS je izdvojio dio propovijedi izrečene na misi u katedrali Srca Isusova. Tom prigodom nadbiskup Vukšić je pojasnio da se kršćani mole za dušu svih, bez obzira bili griješni ili ne.

„Kršćani su sluge Božje među ljudima, koje im providnost Božja šalje na njihove životne putove. Oni su sluge Božje, koje samo Boga slušaju i slijede Isusov primjer o tomu kako će moliti i ponašati se. Poistovjećuju se samo s Isusom i ni s kim više. Samo njegov nauk slijede i ničiji više. Iz njihove molitve i ljubavi nitko nije isključen. Čak ni najgrublji neprijatelji i progonitelji.

Kao u Isusovu primjeru, koji je usred strašnih patnja i bola molio čak i za svoje mučitelje: ‘Oče, oprosti im, ne znaju što čine’ (Lk 23,34). Kršćani zato mole i za dobre, da ih Bog uzdrži u tomu. Mole i za loše i zle, da ih dragi Bog vrati na pravi put. Molimo i za sve pokojne: za one koji su bili dobri, da ih dragi Bog nagradi vječnim životom i da nas podrži kako bismo se mogli ugledati u njihove lijepe primjere.

Ali i za one koji su bili na strani zla, da im Bog grijehe oprosti i smiluje im se po svom milosrđu, te da sve ljude blagoslovi i sačuva od zla puta. Molimo i za one koji Isusa i njegovu Crkvu ne razumiju u ovakvu naučavanju i ponašanju. Molimo i za sebe, da ustrajemo u dostojanstvu svetoga puka Božjega, svetoga svećeništva, i da nam svako zlo uvijek bude posvema strano.

U tom smislu, završit ćemo ovo razmišljanje riječima svetoga Petra, koje je on u davno vrijeme uputio Isusovim učenicima, a koje vrijede za svako doba, pa i za sadašnju našu kušnju: ‘Ljubljeni! Zaklinjem vas da se, kao pridošlice i putnici, klonite putenih požuda, koje vojuju protiv duše; življenje vaše među poganima neka bude uzorno, da upravo onim za što vas sada potvaraju kao zločince, pošto promotre vaša dobra djela, proslave Boga u dan pohoda” (1 Pt 2,11-12)“.

 

https://hercegovina.in/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori