Marić: Zdravstveni sustav financijski još uvijek nije održiv

Vrijeme:1 min, 57 sec

 Ministar Marić u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

 

Zdravstveni sustav nam je vrijedan i važan, ali financijski još uvijek nije održiv, rekao je jutros MArićministar financija Zdravko Marić u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Marić je rekao da se pokazuje koliko nam je zdravstveni sustav vrijedan i važan, koliko sjajne djelatnike imamo – Hrvatska je u pandemiji u rangu najuspješnijih zemalja. Međutim, dodao je, financijski dio sustava još uvijek nije održiv.

– Moramo učiniti sve po izlasku iz ove krize da se napravi ono što je potrebno – nema jedne jednokratne mjere, nema jednog čarobnog štapića koji će to sve okrenuti, ali sustav temeljito usmjeriti i reformirati da postane i financijski održiv, rekao je Marić.

Marić danas u Saboru predstavlja rebalans proračuna. Istaknuo je da su u rebalansu napravili veliki napor kako bi za sva povećanja nalazili uštede u ostalim stavkama, kako ukupna razina rashoda ne bi premašila originalno predviđenu.

– To je jasan signal i domaćoj i međunarodnoj financijskoj i inoj zajednici, ali i građanima, da se vrlo odgovorno odnosimo prema novcu poreznih obveznika, rekao je Marić.

Marić je rekao da će se jednokratni i jaki šok definitivno odraziti na gospodarske aktivnosti ove godine – procjenjuje se pad BDP-a od 9,4 posto – ali očekuje se povratak na oporavak.

– Koliko brzo, dobrim će dijelom ovisiti o globalnim, ali i našim čimbenicima, rekao je Marić.

Dodao je da su europske projekcije čak optimističnije nego naše.

– Mi smo negdje na 6,1, oni su čak na 7,5, rekao je Marić.

Marić je istaknuo da je pad poreznih prihoda u travnju bio gotovo 40 posto, a pad doprinosa oko 20 posto.

Što se tiče poreznih oblika, dohodak, dobit i doprinosi, za one poduzetnike koji imaju godišnji promet ili prihod do 7,5 milijuna kuna, a njih je 93 posto, ako im je pad prihoda u odnosu na isto razdoblje lani preko 50 posto, obveze za ova tri mjeseca bit će trajno otpisane. Kod velikih poduzetnika to će pak biti napravljeno razmjerno padu prihoda, objasnio je Marić.

Marić je također rekao da svi u Hrvatskoj zaslužuju više plaće, ali u skladu s mogućnostima.

– Trebamo svi učiniti što je u našoj moći da te plaće idu pravim smjerom, dakle, uzlaznim trendom, ali isto tako da prate rast produktivnosti, zato kažem uvijek u skladu s mogućnostima, rekao je Marić.

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori